Închide

David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj găsit vinovat pentru luare de mită, scapă de închisoare pentru că a intervenit prescripția / Blocul cu trei etaje, obiectul mitei, confiscat prin decizia instanței

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 24, 2023 0 1640

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Cieo, poate răsufla ușurat, după ce Tribunalul și-a pronunțat sentința, prin care îl scapă de închisoare pentru luare de mită, pentru că a intervenit prescripția. Aceeași situație îl vizează  și pe afaceristul Ioan Bene, cel care i-a dat ca mită lui Ciceo un bloc de 3 etaje, în municipiul Cluj Napoca, pe strada Trifoiului, la numărul 53.

Pe scurt, prescripția răspunderii penale este prevederea legală conform căreia, după o anumită perioadă (stabilită prin lege) de la comiterea faptelor de natură penală, se înlătură răspunderea penală, iar în cazul instrumentat de DNA Cluj împotriva lui David Ciceo și Ioan Bene, prescripția ar fi intervenit de circa un an.

Să reamintim că faptele de dare și luare de mită ale inculpaților David Ciceo și Ioan Bene (instrumentate în acest dosar penal nr. 1250/117/2017) se referă la deja celebrul caz de corupție care zguduia Clujul în 2014. La vremea respectivă, firma Construcții Napoca, condusă de afaceristul Ioan Bene primea cu dedicație (printr-o licitație trucată de Aeroportul Cluj), contractul pentru realizarea unor lucrări de investiție semnificative în incinta Aeroportului, la noua pistă de aterizare-decolare. Intervenția DNA Cluj asupra modului în care firma lui Bene a obținut contractele în Aeroport a dus la condamnarea și arestarea fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, singurul care a plătit pentru furturile din regia aeroportuară clujeană.

Cazul de dare și luare de mită care-i viza pe inculpații David Ciceo și Ioan Bene s-a disjuns din marele dosar de corupție care a dus la condamnarea lui Horea Uioreanu. De aproximativ doi ani au avut nevoie procurorii să-i trimită în judecată pe David Ciceo și Ioan Bene (prin acest dosar disjuns, nr.1250/117/2017), iar de atunci judecătorii au semnalat și constatat mai multe neregularităţi care au tot fost tergiversate de procurori astfel că și pronunțarea sentinței a fost amânată.

Sentința instanței clujene prevede ca imobilul care a constituit obiectul mitei să fie confiscat (În temeiul are 289, alin 3 Cod Pen se dispune confiscarea imobilului situat în Cluj Napoca, strada Trifoiului nr. 53, Jud Cluj, constituit din teren  de 1269 mp , cu construcție pe trei nivele, S+P+2E în suprafață de 764 mp). De asemenea, s-a dispus „încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului David Ioan Ciceo cu privire la comiterea infracțiunii de luare de mită prev de are 289 alin 1, C.pen, rap. La arr 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art 5 C.pen, față de intervenirea prescripției răspunderii penale. Nu în ultimul rând, s-a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpatului Ioan Bene cu privire la comiterea infracțiunii de dare de mită, întervenind prescripția răspunderii penale. Decizia nu este definitivă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.