Închide

Aniversare sub egida UBB: Grădinița Universității Babeș-Bolyai a împlinit 50 de ani de funcționare

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mai 24, 2023 0 383

Zeci de copii și părinți au sărbătorit la început de săptămână aniversarea de jumătate de secol a grădiniței Babeș-Bolyai, într-o perioadă în care rolul Educației a revenit pe agenda publică.

Cu 50 de ani în urmă, la Cluj se înființa Grădinița Universității Babeș-Bolyai, creată sub egida universității și gândită pentru copiii angajaților. Între timp, aceasta s-a extins și sute de copiii au petrecut aici anii dintre vârsta de bebeluși și momentul intrării în colectivitatea școlară, ani esențiali pentru deprinderea abilităților de autonomie și socializare. În aceste zile, Grădinița UBB din centrul orașului a marcat sărbătoarea de cinci decenii: poezii, cântece, dansuri și baloare au însuflețit marți curtea Grădiniței Universității Babeș-Bolyai din centrul orașului, într-un eveniment în care cei mici, alături de cei mari, au sărbătorit aniversarea de jumătate de secol a instituției.

Foto: Gradinita UBB

 

Grădinița. Grădinița Universității Babeș-Bolyai a fost înființată în anul 1973, sub patronajul Universității, exclusivitate având copiii angajaților instituției de învățământ superior. Astfel, inițial, grădinița a funcționat cu 3 grupe de orar prelungit, cu un efectiv de 75 de copii. De-a lungul anilor însă, grădinița s-a dezvoltat, ajungând să cuprindă 10 grupe de preșcolari (între 3 și 6 ani), cărora le oferă activități de educare și îngrijire în două sedii: str. Universității, nr. 7-9, respectiv str. Iuliu Maniu, nr.18.

Situată în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, grădinița deservește cu prioritate copiii personalului Universității „Babeș-Bolyai” și oferă, în limita disponibilității, locuri și pentru alți copii.

Sărbătoarea. Marți, reprezentanții grădiniței au marcat, în cadru festiv, cu baloane și voie bună, aniversarea de 50 de ani a instituției: au vorbit reprezentanți ai grădiniței, dar și ai Inspectoratului Școlar, părinți care și-au adus copiii aici, dar și „alumni” ai instituției și reprezentanți din conducerea grădiniței din anii trecuți.

Monica Coste, directoarea grădiniței UBB, i-a pus în centrul zilei pe copiii grădiniței, dar nu s-a ferit să abordeze nici tema momentului în învățământ – greva din sistemul de educație, demarată de luni. „Suntem solidari cu colegii noștri care protestează, suntem de acord cu revendicările lor, dar azi avem sărbătoare”, a spus Monica Coste.

„Sărbătoarea noastră este despre oamenii grădiniței UBB. De-a lungul anilor, instituția noastră a fost condusă de directori și educatori dedicați și pasionați de munca lor. Împlinind 50 de ani, o vârstă a maturității, celebrăm tot ceea ce am învățat împreună, având astfel șansa să devenim mai buni și mai apți cu fiecare generație care urmează”, a transmis Coste, care a ținut să adreseze mesaje de mulțumire personalului grădiniței.

Foto: Gradinita UBB

Lolica Tătar, reprezentanta Inspectoratului Școlar Cluj, a oferit și o diplomă de excelență, în cadrul evenimentului de marți.

Trecând succint prin istoria grădiniței UBB, fosta directoare Angela Ștefan-Bîrdea a menționat că aceasta respecta, încă de la înființare, normative europene actuale azi și a vorbit și despre „absolvenții” care aici au luat primul contact cu sistemul de educație. „Acești copii deveniți adulți sunt acum în universități, în spitale, în justiție, în firme importante”, a menționat fosta directoare.

Zilele grădiniței au fost, de fapt, marcate printr-o serie de evenimente.

Foto: Grădinița UBB

 

Astfel, sărbătoarea a început sâmbătă, la Baza Sportivă din Gheorgheni, unde copiii din toate grupele grădiniței, alături de părinți și personal au plantat puieți de copăcei și flori, activitate urmată de o socializare la picnic. Luni, în 22 mai, copiii au participat la activități sportive și distractive, tot la baza sportivă din Gheorgheni, iar marți a fost programat momentul aniversar în curtea grădiniței, unde echipele de preșcolari au urcat pe scenă, cu câte un moment artistic, aducând pe scenă în fața părinților emoționați poezii, cântece și dansuri, pregătite „la grupă”.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu