Închide

UPDATE Din „minunile” pieței imobiliare locale: Ordinul Arhitecților din Transilvania denunță un fals arhitect, care a păcălit beneficiari de proiecte și autorități

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 23, 2022 0 5577

Mai multe documentații tehnice au fost semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect, iar autorizațiile de construire riscă să fie anulate, arată reprezentanții Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania. Specialiștii OART susțin că persoana în cauză a elaborat aceste documentații și le-a ștampilat prin aplicarea unei parafe de arhitect întocmită în fals, numărul de înregistrare al acestei parafe aparținând, de fapt, unui alt arhitect. Cazul ar fi ajuns în atenția OAR-T după ce un beneficiar a avut probleme contractuale cu respectivul presupus arhitect și a cerut verificarea lui.

„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România. Neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant  nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire. În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată că: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură”. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal.. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt  emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Flilialele Teritoriale „, a sesizat Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvani (OAR-T), prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit organizației, se vor demara  procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane.

„Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania anunță că va demara procedurile legale împotriva acestei persoane, în legătură cu infracțiunile prevăzute în Codul Penal la art. 320 privind falsul în înscrisuri oficiale, art. 323 privind uzul de fals și art. 348 privind exercitarea profesiei de arhitect. Reprezentanții OART îi îndeamnă pe toți beneficiarii de lucrări, indiferent că sunt autorități locale sau beneficiari civili, să verifice, înainte de începere unei colaborări, calitatea de arhitect a prestatorului, prin verificarea lui în Tabloul Național al Arhitecților (TNA) – online, sau la oricare dintre sediile filialelor Ordinului”, arată OAR-T.

Potrivit informațiilor Actualdelcluj.ro, cazul a ajuns în atenția Filialei Transilvania a OAR după ce un beneficiar a avut probleme contractuale cu Szeredai Lorant pentru un proiect, acest din urma ne mai răspunzându-i la telefon. Beneficiarul a apelat la sprijinul OAR-T iar odată cu verificările efectuate s-a descoperit că Szeredai Lorant nu avea drept de semnătură.

Potrivit profilui de Facebook, Szeredai Lorant locuiește în Gerla și este absolvent al UTCN. Acesta a susținut și în comisia de urbanism a Consiliului Județean mai multe proeicte de urbanism, participând la ședințe. Documentații din comisia tehnică au fost semnate de un alt arhitect ,cu drept de semnătură RUR (Registrul Urbaniștilor din România).

Potrivit semnăturii folosite pe proiectele pentru autorizațiile de construire, codul TDA folosit de Szeredai Lorant este 7789 și aparține, potrivit sistemului informatic al OAR, lui Selejan Traian Andrei, arhitect suspendat din Filiala Arad, la cerere.

 

UPDATE: Pentru un proiect de casă din satul Răscruci, comuna Bonțida, Szeredai Lorant a luat și o mențiune la una dintre Bienalele de Arhitectură organizate chiar de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. OAR-T a tramsmis că autorul principal al proiectului principal a fost Szervaciusz.

(casa pentru proiectul căreia Szeredai Lorant a fost premiat acum 4 ani, potrivit informațiilor Actualdecluj,ro, la una dintre Bienalele de Arhitectură)

Arhitectul a susținut documentații de urbanism și în Comisia Tehnică a Primăriei și are autorizate proiecte și de către Primăria Cluj-Napoca.

vezi și: Cu ce propuneri au venit proiectanții pentru un ansamblu din Borhanci, de lângă viitorul hub educațional al Primăriei, ca să obțină aviz favorabil

sursă foto cover: Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare