Închide

Din lumea start-up-urilor de Cluj: portalul anti-birocraţie „PFA în 5 minute”

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 13, 2016 0 1266

Un grup de tineri începători în IT încearcă să intre în lumea reală a businessului şi trec de la statutul de studenţi la „PFA”-uri. „Am observat că trebuie să completăm aceleaşi date în toate formularele şi niciodată nu ştiam ce era de făcut, deşi mai citeam articole pe net şi ne informam cât puteam de bine”, spune Raul, unul dintre tinerii care au dat de zidul birocratic. Ce fac IT-işti într-un astfel de moment? „Construiesc” o platformă online şi lansează o idee de afaceri tocmai pornind de la piedicile birocratice. Approd este una dintre echipele din prima „promoţie” de idei de afaceri intrate în programul de accelerale Spherik, lansat de dezvoltatorii Liberty Technology Park.

PFA în 5 minute – aceasta este „misiunea” asumată de portalul lansat de tânăra echipă, reunită sub denumirea „Approd”. Deocamdată pe site ai opţiunile de Înfiinţare şi Desfiinţare de PFA, iar avantajele promise ar fi trei: îţi scrii datele o singură dată, completezi câte formulare vrei şi ai informaţii pe tot parcrursul procedurii. Echipa de proiect este formată din Raul Pop (care se ocupă de partea de business pe acest proiect), Alin Vlasin (programator pe interfaţă), Mihai Negrean (server) şi Paul Atasiei (designer grafic). Momentan, toţi au şi alte joburi şi lucrează la Approd după program şi în weekend-uri: Raul, Alin şi Paul sunt freelanceri şi lucreză la proiecte pentru clienţi străini, iar Mihai e angajat la HP. „După ce o să mai adăugăm o serie de formulare ne vom gândi serios la o finanţare să putem trece full time pe Approd”, precizează Raul.

1 milion de ore/lună se pierd în România completând formulare. Aceasta a fost cifra „catchy” pe care cei de la Approd au lansat-o în public în primăvara anului trecut, când la Spherik echipele se pregăteau să se întâlnească cu mentori şi investitori.

Cum arată o repetiţie cu public în lumea start-up-urilor din Tehnologie în căutare de „îngeri investitori”

L-am întrebat pe Raul cum a pornit de fapt proiectul şi care e stadiul la care a ajuns acum. „Approd a pornit într-un moment în care eu şi colegii mei de echipă am încercat să ne facem PFA, fiind în domeniul IT la inceput, şi am observat că trebuie să completăm aceleaşi date în toate formularele şi niciodată nu ştiam ce era de făcut, deşi mai citeam articole pe net şi ne informam cât puteam de bine. În Spherik am fost acceptaţi cu un cititor de buletine dezvoltat de mine, care lua datele automat din buletin şi umplea formulare automat cu datele personale. Ne-am dat seama rapid că nu putem implementa acest proiect la instituţii, deşi am umblat în mai multe locuri şi am încercat să schimbăm ceva, totul din cauză că lucrurile se schimbă foarte greu spre deloc acolo. După sesiuni de mentorat oferite de Spherik şi mentorii de calitate, am decis sa renunţăm la partea de citit buletine şi să ne concentrăm pe completarea automată de formulare. Tot în acea perioadă ne-am dat şi noi seama de această problemă pe pielea noastră, cu înfiinţare de PFA-uri”, povesteşte Raul.

„Viziunea” asumată de tinerii programatori prinde nu doar harta României, ci şi Europa. Deocamdată însă, aflat la început de drum, Approd este un site care mai are nevoie de îmbunătăţiri şi completări, iar echipa de proiect gândeşte modalitatea în care el poate să „crească”. De asemenea, acesta ar trebui ca, la un moment dat, să devină monetizabil. „Viziunea noastră este să schimbăm definitiv birocraţia în România, dar şi în Europa şi poate în lume într-un proces clar şi uşor de urmat de oricine. La noi pe site îţi scrii datele o singură dată, îţi generăm noi automat toate formularele de care ai nevoie şi te ghidăm la fiecare pas astfel încât să ştii în orice moment ce ai de făcut. Dacă ai întrebări la vreun pas, poţi oricând să accesezi grupul de consultanţă Approd de pe Facebook în care experţii noştri îţi vor răspunde la întrebări. Site-ul a fost gândit pentru omul de rând şi sperăm că la un moment dat instituţiile vor înţelege ce putem face şi ne vor contacta să schimbam tot sistemul. Nu ne vom opri la PFA. Foarte curând vom adăuga alte formulare, poate chiar pentru SRL-uri. Tot în acel moment vom începe şi să monetizăm serviciul approd, astfel încât să ne susţinem dezvoltarea şi să putem adăuga şi mai multe formulare, mai repede”, spune responsabilul de Business în echipă.

Poate Approd să devină o afacere? „Cu siguranţă se poate face business, dar scopul banilor va fi de dezvolarea rapidă a Approd – adăugare de noi formulare şi servicii – pentru o schimbare cât mai rapidă a birocraţiei din România, Europa şi chiar din lume”, trasează Raul un vis anti-birocratic.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.