Închide

Din ianuarie, Ministerul Sănătății nu a reușit să atribuie lucrările de proiectare pentru Spitalul Regional Cluj, în schimb pentru Iași, ofertele sunt deja în evaluare

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 23, 2020 0 678

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se fofilează în spatele unor cifre de pe hârtie, ca să nu fie nevoit să admită că instituția sa n-a reușit din, ianuarie 2020, să soluționeze licitația pentru atribuirea contractului de proiectare a Spitalului Regional Cluj. În schimb, pentru Iași treaba s-a mișcat ca unsă. Mai mult, Nelu Tătaru a avut grijă să spună și public, cu câteva zile în urmă, că Iașiul său de suflet va beneficia de tot sprijinul, astfel încât „proiectul Spitalului Regional să aibă cel mai rapid parcurs”.

„Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi este cel mai avansat în acest moment. Ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se facă într-un ritm alert. Personal, voi urmări să avem un parcurs cât mai rapid, iar acest drum să fie scurt şi să urmărim operaţionalizarea acestui Spital Regional cât mai devreme, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care îl avem pentru toate cele trei spitale regionale, declara, duminică, Nelu Tătaru, de pe amplasamentul destinat Spitalului ieșean, avându-l alături și pe premierul Victor Orban.

Iar marți a ajuns și la Cluj, cu alaiul electoral al premierului Orban, însă fără să aibă vreo veste despre proiectul Spitalului Regional de Urgență ce ar urmează să se realizeze pe amplasamentul Unității militare din Florești. În bătaie de joc la adresa clujenilor, alaiul electoral a insistat „să viziteze” amplasamentul din Florești, Nelu Tătaru prezentând aceleași informații pe are le tot vehiculează toți politicienii de ani de zile, despre cât valorează investiția, câte paturi va avea unitatea medicală etc.

Elementul de interes pe care Tătaru nu l-a spus e faptul că deși licitația pentru atribuirea contractului de proiectare a Spitalului Regional Cluj a demarat în 10 ianuarie 2020, nici acum nu este finalizată. Aceeași procedură a fost în schimb soluționată pentru spitalul ieșean, după cum a recunoscut chiar ministrul.

De pe site-ul Ministerului Sănătății reiese că procedura de „licitație restrânsă” a demarat în 10  ianuarie 2020, iar conform informațiilor Actual de Cluj, a fost parcursă prima etapă, în sensul că din cei 7 ofertanți, au fost selectate, în luna iulie, 5 oferte. Urma ca din aceste oferte să fie selectată soluția câștigătoare, lucru care încă nu s-a întâmplat, iar ministrul Tătaru nu a avut nicio explicație pentru acest lucru. În 22 septembrie, ministrul Nelu Tătaru a venit la Cluj să vorbească despre  o „procedura” din 17 iulie, că se evaluează nitște „proiecte”, nu se știe ale cui, câte oferte, sau când va fi desemnat o firmă câștigătoare.

„Ne aflăm pe amplasamentul viitorului Spital regional de urgenţă Cluj, unul din cele trei spitale pentru care Guvernul Ludovic Orban a aprobat indicatorii economici şi s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi au şi avizul Comisiei Europene. Spitalul regional de urgenţă Cluj a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pe 5 mai, iar pe 22 iunie a obţinut şi avizul Comisiei Europene. Pe 17 iulie s-au deschis licitaţiile pentru proiecte, aflându-ne în acest moment la verificarea documentaţiei unice de achiziţii europene, precum şi la evaluarea proiectelor„,  s-a limitat să spună Nelu Tătaru, în vizita sa electorală de la Cluj.

Pentru a nu lăsa loc de alte întrebări, ministrul s-a grăbit apoi să arunce cu cifre: „Spitalul regional de urgenţă Cluj va avea o suprafaţă totală de 151.000 mp, utilă 70.000 mp, iar amprenta la sol va fi de 28.800 mp. Spitalul va deservi toată patologia, va avea 849 de paturi, 744 de paturi pentru spitalizare acuţi, 105 paturi pentru situaţii şi structuri critice, 60 paturi UPU, 70 cabinete ambulatoriu, 15 cabinete şi paturi spitalizare de zi pentru specialităţile chirurgicale”.

Reamintim că proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj este inclus la pachet cu spitalele din Iași și Craiova pentru finanțare din fonduri europene.

Sursa Foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.