Închide

Diferit și Kiat Group încep ofensiva. Firmele “abonate” la banii primăriei atacă felia anuală de 30 de milioane de lei obținută de Regia lui Pantelimon

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 26, 2015 0 587

Dacă în trecut colaborau și participau împreună la licitații, acum au ajuns în război. Firmele care au încasat sute de milioane de lei de la primăriei pentru lucrări la străzi vor să scoată din schemă regia consiliului local, după ce aceasta a primit recent, prin delegate directă de gestiune, lucrările de întreținere a străzilor din oraș. Două plângeri prealabile au fost formulate de societățile Diferit și Kiat Group împotrviva hotărârii administrația locale prin care a decis să delege lucrările de întreținere a străzilor din oraș, direct, către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Direcția tehnică a primăriei a recomandat menținerea hotărârii, iar decizia finală aparține consilierilor locali care vor discuta problema la ședința ordinară din 29 ianuarie.

Consiliul Local a decis în decembrie (3 decembrie) să delege direct lucrările de întreținere a străzilor din oraș către Regia Autonomă a Domeniului Public, patronată de Consiliul Local și condusă de Ion Pantelimon, cel care a mai condus Regionala de Drumuri, dar și regia. Delegarea gestiunii s-a făcut pe patru ani, conducerea RADP estimând că anual au de prestat lucrări de peste 30 de milioane de lei pentru administrația locală.

Diferit și Kiat Group Construct erau parte a asocierii care deținea contractul de modernizarea și întreținere a străzilor din oraș (până în 13 decembrie 2014), încheiat în 2009 cu primăria clujeană și intrat în lucru în 2010 pe o perioadă de patru ani și 600 de milioane de lei.

Cele două societăți au cerut primăriei să revoce hotărârea prin care s-au delegat direct serviile de întreținere a străzilor către RADP, aducând argumente că aceasta ar fi nelegală. În principal, atât Diferit cât și Kiat Group susțin că legislația în vigoare nu permite gestiunea unui serviciu public direct către o regie autonomă. Mai multe, ele arată că prin această atribuie directă primăria nu a făcut decât să încalce principiile economiei de piață și a liberei concurențe și a pemis crearea unui monopol în favoarea RADP. În cuprinsul Referatului care a stat la baza adoptării hotărârii se reține că s-a încercat evitarea perioadelor lungi de timp necesare procedurilor de licitații, fiind evidentă intenția de eludare a dispozițiilor legale. Gestiunea directă este prezentată ca fiind o alternativă avantajoasă, însă niciunul dintre motivele enumerate nu sunt sufiecient de solide pentru a aprecia să se respectă într-adevăr interesul public: astfel, contrar celor reținute în referat, prețurile pieței pot fi acordate și de alți operatori economici, un contract pr o durată mai lungă nu poate fi încheiat numai cu o regie autonomă”, se atrată în plângerea formulată de Diferit.

În 2013, de exemplu, Diferit a mers în asociere cu Regia Autonomă a Domeniului Public la o licitație pentru întreținerea străzilor în municipiul Oradea, estimată la câteva zeci de milioane de lei.

Asocierea a pierdut procedura, în ciuda contestației depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor sau a proceselor din instanță. Despre colaborarea cu Diferit, directoul RADP, Ion Pantelimon spune că nu este la curent și că el nu cunoaște amănunte pentru că în perioada respectivă nu lucra în cadrul regiei.

Plângerile prealabile formulate de Diferit și Kiat vor fi dicutate de consilierii locali la ședința ordinară din 29 ianuarie. Direcția tehnică a primăriei propune consilierilor respingerea plângerilor motivând că primăria avea dreptul să decidă și să delege direct serviciul către RADP, în calitate de organism prestator de servicii publice și de utilitate publică de interes local. „Modalitatea de gestiune directă a serviciului, atât potrivit prevederilor OG nr. 71/2002 cât și potrivit prevederilor Legii nr. 51/2006, presupune administrarea infrastructurii aferente serviciului, art. 867 și 868 Cod civil constituind temeiul legal pentru darea în administrarea regiei a bunurilor domeniului public care constituie infrastructura tehnico-edilitară, respectiv sistemul de utilități publice necesar asigurării seriviciului public”, arată Direcția Tehnică a primăriei. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.