Închide

Diferit a pornit procesul pentru „felia” de peste 30 de milioane de lei servită Regiei Domeniului Public de primărie

AdministrațieRecomandarea redacției by Luminiţa Silea - feb. 22, 2015 1 1134

Întreținerea străzilor din Cluj-Napoca înseamnă pe patru ani o afacere de peste 140 de milioane de lei. Atât a încasat consorțiul Diferit-Kiat Group care s-a ocupat de plombarea gropilor începând cu 2011, în baza unui contract cu primăria. Acum, întreținerea a fost cedată Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) prin delegare directă de gestiune, iar liderul drumarilor care deținea până acum linie exclusivă cu administrația locală clujeană a pornit deja procesul în instanță pentru a-i lua regiei primăriei felia de peste 30 de milioane de euro.

RADP a primit la finalul anului trecut prin delegate directă de gestiune, lucrările de întreținere a străzilor din oraș, printr-o hotărâre votată de Consiliul Local. Anul acesta, firmele din consoríul care a deținut până în 13 decembrie respectiva felie, Diferit-Kiat Group au formulat plângeri prelabile împotriva hotărârii, iar consilierii locali au decis să își mențină decizia.

Atât Diferit cât și Kiat Group considerau hotărârea luată de Consiliul Local ca nelegală, invocând faptul că legislația în vigoare nu permite gestiunea unui serviciu public direct către o regie autonomă. Societățile au argumentat că prin atribuirea directă primăria nu a făcut decât să încalce principiile economiei de piață și a liberei concurențe și a pemis crearea unui monopol în favoarea RADP. „În cuprinsul Referatului care a stat la baza adoptării hotărârii se reține că s-a încercat evitarea perioadelor lungi de timp necesare procedurilor de licitații, fiind evidentă intenția de eludare a dispozițiilor legale. Gestiunea directă este prezentată ca fiind o alternativă avantajoasă, însă niciunul dintre motivele enumerate nu sunt sufiecient de solide pentru a aprecia să se respectă într-adevăr interesul public: astfel, contrar celor reținute în referat, prețurile pieței pot fi acordate și de alți operatori economici, un contract pr o durată mai lungă nu poate fi încheiat numai cu o regie autonomă”, arăta compania Diferit în plângerea formulată.

Diferit a grăbit „răfuială” în instanță. Înainte ca primăria să-i răspundă

Cu toate că au formulat o plângere prealabilă, compania Diferit n-a mai așteptat răspunsul Consiliului Local și a intentat acțiunea în contencios administrativ pentru anularea hotărârii prin care RADP a primit lucrările de întreținere a străzilor din Cluj-Napoca pe următorii patru ani. Consilierii locali au respins plângerea prealbilă la ședința ordinară din 29 ianuarie iar acțiunea Diferit a fost înregistrată la Tribunalul Cluj în 23 ianuarie. Primul termen în proces este fixat în 26 februarie.

Kiat Group nu a intentat deocamdată acțiune. Societatea a pornit anul acesta un alt proces, la finalul lui ianuarie, împotriva Consiliul Județean și Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Privat (care se ocupă de întreținerea drumurilor județene), după ce în 2014 forul deliberativ județean a decis anularea contractul pentru modernizarea drumurilor județene pe motiv că societatea nu și-a făcut treaba.

Au „supt” peste 140 de milioane de lei în patru ani doar pentru „plombe”

Pe parte de întreținere a străzilor din Cluj-Napoca, administrația locală a plătit în patru ani, după cum a informat Biroul Mass Media peste 140 de milioane de lei către Diferit-Kiat Group. Pentru modernizări, aceleași firme au încasat peste 220 de milioane lei.

Cu arată patru ani de lucrări la străzi în cifre:

diferit

Diferit și Kiat lucrau cu RADP
În 2013, de exemplu, Diferit a mers în asociere cu Regia Autonomă a Domeniului Public la o licitație pentru întreținerea străzilor în municipiul Oradea, estimată la câteva zeci de milioane de lei. Asocierea a pierdut procedura, în ciuda contestației depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor sau a proceselor din instanță. Regia primăriei a avut în anii trecut și contracte cu consorțiul care a lucrat la străzile din Cluj-Napoca.
Au lucrat patru ani, dar clujenii sunt nemulțúmiți
Clujenii au reclamat primăriei în fiecare an gropile din oraș dar și calitatea lucrărilor executate atât de către Diferit, cât și de Kiat Group, ilustrând cu fotografii faptul că în unele cazuri acestea firme au avut intervenții de mântuială. Primăria s-a declarat mulțumită de lucrări, deși în unele cazuri (Măceșului, alei dintre blocuri din Mănăștur) au cerut consorțiului să remediareze problemele semnalate de cetățeni. La începutul lui 2013 s-a făcut chiar și un Plan Urban al gropilor din oraș, este adevărat că acesta a fost un demers politic al PNL-ul. Însă respectivul plan cuprindea 450 de gropi VIP din Cluj-Napoca fotografiate în carierele orașului.

diferit 2

Un comentariu

  1. utilajele radp sunt vechi, am pozat azi un camion care a plombat in gheorgheni in zona complexului mercur. a trezit tot cartierul cand s-a pornit, fumega din toate suruburile si avea o viteza de croaziera mica. foarte mica!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare