Închide

Dezvoltarea pieței de retail, modestă în an de pandemie; care e situația la Cluj

Economie by Actual de Cluj - nov. 09, 2021 0 68

Activitatea de dezvoltare de pe piața de retail a fost modestă în primele nouă luni din acest an, când au fost livrate doar trei proiecte de mici dimensiuni, dar se remarcă nume noi de retaileri, dar și de dezvoltatori, care și-au făcut debutul în România în acest an, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În total, au fost livrate la nivel național noi spații comerciale cu o suprafață cumulată de aproximativ 31.300 mp până la sfârșitul lunii septembrie, stocul de retail modern din România menținându-se astfel la aproxiamtiv patru milioane de metri pătrați, adică puțin peste două de metri pătrați la mia de locuitori. ”Piața este în continuare sub presiunea crizei sanitare și a măsurilor care sunt impuse din cauza creșterii numărului de infectări cu Covid-19, cele mai noi fiind accesul clienților în cinematografe și în zona de restaurante din centrele comerciale doar pe baza certificatului digital Covid”, arată analiza.

În prezent sunt în construcție proiecte noi sau extinderi ale celor existente cu o suprafață totală de 120.000 metri pătrați și a căror livrare este așteptată pentru sfârșitul anului viitor, în timp ce alte scheme importante cumulând mai mult de 460.000 metri pătrați se află în stadii diferite de planificare.

La Cluj stocul de astfel de suprafețe e de 125.500 de metri pătrați, depășit în acest moment de Timișoara și Brașov, și cu o densitate de 387 metri pătrați, depășită de toate orașele mari din țară exceptând Bucureștiul și Iașul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu