Închide

Dezastru ecologic la Cluj după ce o cisternă cu carburant s-a răsturnat pe centura Vâlcele-Apahida, a fost nevoie de golirea și curățarea puțurilor din satul din vecinătate, o parte din locuitori rămâne fără apă după ce tone de carburant s-au vărsat

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 19, 2022 0 445

Dezastru ecologic la Cluj după ce o cisternă cu carburant s-a răsturnat pe centura Vâlcele-Apahida, a fost nevoie de golirea și curățarea puțurilor din satul din vecinătate, o parte din locuitori rămâne fără apă după ce tone de carburant s-au vărsat.

O cisternă cu carburant aparținând Ministerului Apărării Naționale s-a răsturnat ieri pe centura Vâlcele-Apahida, fapt care a afectat parțial rețeaua de alimentare cu apă potabilă care deservește satul Gheorgheni, din comuna Feleacu. Imediat după incident, atât militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, cât și pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au fost nevoiți să golească și să curețe, cu motopompele, puțurile de apă din sat. Aceasta înseamnă că deocamdată locuitorii rămân fără apă și e nevoie de cumpărarea de urgență a unor rezervoare noi pentru depozitarea temporară a apei primite în perioada următoare și pentru cheltuieli ulterioare necesare intervenției de moment. Autoritățile locale împreună cu reprezentanții Armatei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au oprit alimentarea cu apă atât de la bazinul principal, cât și de la cele secundare, ca apa contaminată să nu ajungă la populație. Măsura a fost luată de urgență pentru ca cele 350 de gospodării de pe raza satului Gheorgheni să nu fie afectate, arată președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Irina Muntean.

O soluție provizorie ar fi o fântână din centrul satului, dar e nevoie în prealabil de o serie de analize pentru a determina potabilitatea apei. Munteanu cere ajutorul organizațiilor non-guvernamentale din județul Cluj pentru aprovizionarea cu apă îmbuteliată care să fie distribuită oamenilor din sat. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va asigura alimentarea cu cisterne de apa nepotabilă, care va putea fi folosită pentru animale sau uz casnic.

Compania de Apă Someș SA a furnizat încă de ieri apă potabilă prin cisterne care au fost duse în centrul satului. De asemenea, acesta se preocupă de identificarea și punerea în aplicare a unor soluții tehnice pentru curățarea bazinelor și în paralel, de realimentarea acestora cu apă, cât mai curând posibil, precizează Instituția Prefectului. De asemenea Garda de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj vor ajuta la decontaminarea apei direct de la conductele principale prin aplicarea unor filtre de curățare. ”Toate ajutoarele de apă potabilă, aduse în cisterne de către Compania de Apă Someș, cât și cele de apă nepotabilă, puse la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, vor ajunge în localitatea Gheorgheni, într-un anumit intervalul orar, iar cetățenii vor fi informați în acest sens și își vor putea duce apa necesară în recipiente proprii”, arată instituția.
O echipă mixtă formată din specialiști ai instituțiilor prezente la întâlnire s-a deplasat la fața locului pentru a stabili următorii pași de intervenție în vederea restabilirii situației. Sunt câteva tone de carburant care s-au vărsat, a precizat pentru actualdecluj.ro prefectul Irina Munteanu.

Purtătorul de cuvânt al Diviziei 4 Infanterie Gemina, Oana Boier, spune pentru actualdecluj.ro că deversarea s-a produs prin rigola de scurgere a apelor pluviale de la marginea drumului, într-un bazin de colectare a apei. ”Ieri în jur de ora 12 o autocisternă de 12 tone încărcată cu motorină s-a răsturant la km 4, era într-o misiune de transport de combustibil pe ruta Dej-Turda. Evenimentul la ora actuală e cercetat conform competențelor legale de poliția militară. s-a constituit o comisie la nivelul unității care cercetează cauzele”, a spus ea. Aceasta a adăugat că imediat după eveniment conducerea Diviziei 4 a trimis forțe și mijloace la fața locului pentru a repune pe roți autocisterna. ”Acum se acționează cu motopompe pentru extragerea întregului combustibil scurs prin rigolă într-un bazin de colectare a apei”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu