Închide

Dezastru anunțat: CFR Cluj și marea autodistrugere

SportTop News by Catalin Suciu - sept. 03, 2018 0 1758

Nimeni nu prevedea startul dezastruos de sezon pentru campioana României. Un club stabil, revenit după o pauză de cinci ani în Cupele Europene, care și-a tăiat singur craca de sub picioare. Luptele interne, deciziile pripite la nivel administrativ și o risipă nejustificată de bani, toate au condus la un moment critic, iar clubul riscă inclusiv falimentul.

Venirea lui Dan Petrescu a dat startul unui nou CFR. Peste noapte, echipa s-a schimbat. S-a investit masiv în transferuri, în salarii și s-a optat pe politica lui

repede înainte:titlul cu orice preț! 700.000 de euro au fost cheltuielile lunare ale CFR-ului în sezonul trecut, aici intrând și echipa a doua. Reînființată, formația secundă a devenit un soi de tocător de bani nejustificat, în jurul căruia s-au strâns antrenori, secunzi, directori și scouteri. Se vorbea de o academie, una condusă de Marius Bilașco, plecat recent, la pachet cu Bogdan Mara. CFR 2 face deocamdată deplasări în liga a treia și nu produce nimic. 

La seniori, e de remarcat insistența cu care a fost adus, de exemplu, Ibrahima Balde, plătit cu 25.000 de euro lunar să stea rezervă. Un alt brazilian, Gilvan, adus de Bogdan Mara, n-a bifat nici un meci la CFR. A venit, a văzut Clujul și a plecat. 

S-a câștigat campionatul cu o echipă bătrână, obosită și cu ajutorul lui Poli Iași, cea care a învins-o pe FCSB. Dar ce preț s-a luat titlul? Cu aproximativ 12 milioane de euro! De unde unde îi recuperezi? Dintr-o grupă europeană, Liga Campionilor sau Europa League. 

Petrescu a dat curs unei propuneri din China și dus a fost. Acum au început luptele interne pentru putere. Omul cu bani, Nelu Varga, și-a chemat principalii colaboratori, pe Marian Copilu și Bogdan Mara și astfel s-a convenit că Edi Iordănescu e cea mai bună soluție pentru CFR. Pentru a înțelege relația dintre Varga și subalternii săi, e bine de menționat că în timpul unor ceremonii bahice, omul cu bani de la CFR spunea, de exemplu, “unde sunt sclavii mei, să vină scalvii mei!”, cei vizați fiind Mara și Bilașco. Cei care îl cunosc spun că “l-a prins foarte mult microbul numit fotbal, dar este și foarte influențabil.” 

Pe de altă parte, fosta conducere a CFR-ului, în frunte cu Iuliu Mureșan și Răzvan Zamfir, a fost ocolită de la deciziile importante. Mureșan a luat în calcul demisia de mai multe ori, dar s-a răzgândit, iar când s-a ivit momentul, a preluat din nou șefia.

Momentul Malmo

Cu jucători veniți târziu la pregătire și cu programul de pregătire stabilit de Dan Petrescu, Edward Iordănescu a avertizat că timpul e foarte scurt. A câștigat Supercupa, a remizat cu FC Botoșani și a pierdut lamentabil cu Malmo, 0-1 pe propriul teren. A fost, de altfel, ultimul său meci la CFR. Într-o criză de nervi, Varga a decis să întrerupă colaborarea, fiind susținut în totalitate de Mureșan și de o parte dintre jucători. Odată cu Iordănescu, au plecat și Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco. Decizia înlocuirii în pripă e cel puțin iresponsabilă. Cât despre Mara, Copilu și Bilașco, dacă tot vrei să faci schimbări, le faci la începutul pregătirii de vară, imediat după finalul sezonului. Atunci faci și transferuri dacă vrei să ajungi într-o grupă europeană. De aici, bulgărele se rostogolește cu repeziciune. “Oricum eram prea mulți în conducere”, spune directorul general al clubului, Iuliu Mureșan. Iar fostul președinte intră puternic în joc și-l aduce pe Antonio Conceicao, “o ciorbă reîncălzită”, potrivit lui Mircea Lucescu. Ce fel de antrenor e Conceicao? 

Nu vorbește decât limba portugheză, nu mai activase pe nicăieri și era deconectat de la fotbalul românesc. Apoi, ce antrenor vine la primul telefon? Nici nu se terminase bine partida cu Malmo și Conceicao era deja la Cluj, iar asta denotă cel puțin disperare. Nu ceri nici un răgaz, nu vrei să afli exact ce se întâmplă la echipă, ce jucători sunt, cine mai vine, cine mai pleacă? Te cheamă cineva, te urci în primul avion, nu negociezi nimic, mai ales după ce ai fost umilit tot la această echipă și aterizezi nici nu știi unde.

Rușinea istorică

N-a reușit să întoarcă rezultatul cu Malmo, dar miza rămânea participarea în grupele Europa League și cele aproximativ 10 milioane de euro aferente unei eventuale participări. Victorii fără probleme cu anonimii de la Alashkert și F91 Dudelange în play-off, un adversar modest, mai mult decât accesibil. Ce face CFR cu Dudelange? Pierde în Luxemburg cu 0-2 și pierde acasă cu 2-3 după una dintre cele mai rușinoase prestații din istoria participărilor echipelor românești în competițiile europene. Cele 10 milioane de euro ar fi asigurat liniștea financiară la CFR pentru încă un sezon, cel puțin. 

Cu 12 milioane de euro investiți, cu bani din drepturi de televizare și vânzarea lui Kevin Boli în China, CFR e pe minus cu milioane de euro. Trebuie specificat faptul că echipa clujeană a fost creditată cu toate milioanele de euro cheltuite. Suma ar trebui recuperată de principalil creditor, dar nu e de unde.

Conceicao a fost păstrat pe bancă și la partida cu Viitorul, pierdută, de asemenea, cu 1-2. CFR e în criză de formă, dar se anunță vremuri tulburi pe plan financiar. Dacă Varga își cere banii înapoi, clubul va intra în faliment. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.