Închide

Destinație de vacanță. Un fost internațional român  s-a apucat de turism. A transformat o casă săsească părăsită într-o super-pensiune unde te poți relaxa în condiții de siguranță

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - iul. 27, 2020 0 2179

Crește numărul zilnic de cazuri Covid în România, iar autoritățile atrag atenția de săptămâni bune că transmiterea accentuată provine din zone cu probleme precum litoralul românesc sau Valea Prahovei. Românii au luat cu asalt stațiunile și par că nu mai țin cont de nici o măsură de protecție. Dar cum sună o vacanță de câteva zile într-o casă săsească din Transilvania? Mai precis, de lângă Sighișoara, o altă bijuterie arhitecturală.
În satul Apold, aflat la 15 kilometri de orășelul medieval pe care, de asemenea, îl puteți vizita, un fost fotbalist român -retras din activitate- s-a apucat de turism după ce s-a lăsat de fotbal în urmă cu trei ani, deschizându-și pensiunea Casa Trappold (vechea denumire a localității). Stăm de vorbă cu Gabi Mureșan, căci despre el este vorba.
Nu m-am gândit la pensiune, inițial.  Am cumpărat casa asta săsească în urmă cu 6-7 ani. Era în paragină și avea o cramă. Am luat-o pentru cramă și-am început s-o amenajez mai mult pentru mine și pentru prieteni, să avem unde bea un vin bun, nu m-am gândit să fac loc de cazare”, spune fostul fotbalist.
În timp, Mureșan și soția lui s-au apucat să renoveze tot, ba au construit și mai mult. Investiția totală depășește 500.000 de euro.
Ești nebun să bagi atâția bani!, i-a sugerat soția.
Lasă că va merge, vei vedea., i-a răspuns fostul fotbalist.

Casa săsească înainte să devină pensiune

În fiecare săptămână, oameni din toate colțurile țării le treg pragul. Satul Apold e o așezare sărăcăcioasă. În zonă sunt multe case săsești abandonate sau prost întreținute.
Când intri în localitate îți vine să pleci cât mai repede. Sașii au plecat, iar locul nu arată deloc bine, multe locuințe sunt dărăpănate, părăsite. Ajungi la pensiune la noi și te întrebi dacă n-ai greșit locul alegând această cazare. Te gândești la asta doar până treci de poartă”, spune amuzat Gabi Mureșan.

Înainte de a deveni pensiune

Zilnic se ocupă împreună cu soția lui de primirea oaspeților. Iar mâncarea e pe săturate și e bine de menționat, aici se mănâncă bio.
Avem găini aici, avem porci. Mai luăm din sat, de la vecini, lapte, unt, carne, toate produsele fiind sănătoase și naturale. Și se mănâncă bine la noi. Avem grupuri care vin din Cluj pentru a treia oară, avem grupuri care vin din București, din toată țara. Sighișoara este aproape, dar să știți că mulți vin și nu ies din curte trei zile deloc. Curtea e generoasă, avem trei terase, locuri de socializare, activități. Un ciubăr cu apă sărată, saună, un teren de minifotbal, șezlonguri, loc de joacă pentru copii„, mai spune Mureșan.
Când treci de poartă, în partea dreaptă este fosta casă săsească. E albă, cu obloane, fără etaj și acoperiș cu țigle. Mai în depărtare este șura transformată în loc de relaxare. Sunt și locuri pentru grătare,  o bucătărie tradițională cu plită și cuptor pe lemne, grătar, iar o parte a curții e pavată cu piatră cubică. În depărtare e o pajiște verde, plină de copaci. Exsistă și un loc de joacă amenajat pentru copii, cu porți de minifotbal, trambulină, leagăn și tobogan, căsuțe pentru cei mici.
Toate au fost renovate pe rând, iar apoi am construit în plus. Așa, să ne simțim noi bine„, povestește Gabi.

Casa Trappold, dupa restaurare

El spune că cei mai mulți turiști vin pentru a avea liniște. În plus, s-au luat toate măsurile pentru siguranța lor. Dacă vei ajunge la Casa Trappold, nu vei sta înghesuit cu alții la un loc.
Trebuie să avem grijă, să ne protejăm și să protejăm pe toată lumea. Am avut acum un grup, de exemplu, și am închis patru camere pentru a fi doar ei. Se mănâncă doar afară, se servește afară, pe terase. Nici o activitate nu se ține la grămadă înăuntru. Chiar dacă eu pierd, nu ne jucăm când e vorba de sănătate. Niciodată nu va fi aglomerat fiindcă de asta ajungi aici, să te simți în siguranță și să te relaxezi, fără gălăgie, fără hărmălaie. Suntem oameni civilizați, iar turiștii noștri sunt la fel. Dacă nu sunt, n-au ce căuta la noi. Vin o singură dată, cel mult, a doua oară nu mai intră.”
Text preluat de pe g4media.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu