Închide

Despre Cluj, cu bune și rele

Opinie by Catalin Suciu - iul. 11, 2018 2 1438

Îmi place Clujul, îmi place să trăiesc în Cluj, dacă mă raportez la alte orașe din România.

Ador plimbările pe malul Someșului, îmi place culoarea ce-o capătă orașul pe timpul festivalurilor, e fain când te plimbi prin centru și vezi turiști din străinătate.  Ai nenumărate evenimente săptămână de săptămână pentru petrecerea timpului liber.

Ai baruri, pub-uri, cafenele, ai și restaurante, ai cluburi, ai concerte, ai TIFF, ai Opera, ai UNTOLD, Electric Castle, ai Teatru, ai și câteva parcuri. E formidabil să vezi competiții sportive de anvergură tot la Cluj. E lăudabil că Olimpiada Internațională de Matematică s-a ținut aici.

Ceea ce nu-mi place e încăpățânarea și nemărginta mândrie locală. Dacă le vei spune clujenilor că aici e ca la Viena, că e un oraș european, cel mai tare din România, ei te vor ridica pe un soclu și-ți vor cinsti numele, te vor transforma într-o icoană. Dacă le spui că, de fapt, realitatea diferă  de utopia închișilor la minte, atunci ei vor scoate biciul dreptății, te vor trimite în colțul rușinii, vor spune că ești o vinitură și din cauza ta ei nu mai au locuri de parcare în oraș. Te vor hăitui, te vor vâna și te vor scoate direct responsabil pentru prețurile aberante din piața imobilară. Ai venit la noi în oraș, ți-ai cumpărat aparatament, acum îl dai în chirie la suprapreț. Tu, vinitură ordinară, ai venit la noi și acum ocupi drumul național 1, care leagă Floreștiul de Cluj. Din vina ta nu este centură ocolitoare.

Tot tu te faci vinovat că atunci când dă o ploaie sănătoasă, străzile sunt inundate în centru. Că ți-ai aruncat chiștocul de țigară în canalizare, de-aia.

Nefericitule care ai venit să ne ocupi orașul, stăm în trafic câteva ore în fiecare zi și nu avem locuri de parcare. Le-ai furat pe toate. Nu avem unde să ne mai aruncăm gunoiul, tot din cauza ta, gunoiule. S-a umplut rampa de la Pata Rât că ți-ai umplut tu sacii cu mizerie și i-ai pus în tomberoanele noastre. Din cauza ta, nenorocitule, romii au ajuns la marginea societății, și trăiesc printre gunoaiele tale. Tot tu ai ajuns aici, în orașul nostru și ne-ai ocupat paturile din spitale, iar noi nu mai avem loc. Ai scrijelit pereții, nenorocitule, ai făcut tu ceva  și-acum ne cade tavanul salonului în cap. Ai spart și țevile din pereți și-ai făcut igrasie, nesimțitule, ai creat bacterii și riscăm infecții nosocomiale.

Tot tu te urci în taxi, îți aprinzi țigara și-ți lași jegul pe banchete, iar ei, taximetriștii noștri clujeni, nu mai au clienți. Vrei să distrugi tot ce este bun în oraș. Îți crești copiii și-apoi îi trimiți în creșele noastre, iar noi, clujenii, nu mai avem loc pentru copiii noștri, deși avem foarte multe creșe în oraș.

Noi aici ne-am născut, din moș-strămoș și e un bou cel care susține că ne-a adus Ceaușescu să muncim în fabrici și ne-a construit blocuri, ne-a dat să mâncăm, blocurile ne-au rămas și noi închiriem apartamente acum cu sute de euro studenților.

Acum putem vorbi, oare, pe bune, despre ceea ce se întâmplă în viața reală?  E rău să spui că, pe lângă toate lucrurile bune dintr-un oraș, există și probleme reale care, deocamdată, nu au rezolvare? Ce-ar trebui să fac după ce am semnalat doar câteva? Să plec de unde-am venit, corect?

Aștept părerile voastre despre Cluj.  

Ați schimba ceva în oraș? Dacă da, ce anume? Mai e varianta idilică în care „la Cluj se respiră cel mai curat aer din lume”, vă invit să scrieți și despre ea. 

 

2 comentarii

  1. Mandria apartenentei la un grup, zona, ideologii nu am inventat.o noi, clujenii, se ibtampla peste tot in lume, pana si in SUA in care New Yorkezii sunt un fel de „clujeni” ai americii. Globalizarea a accelerat si accentuat lucrul acesta. Fiind o chestiune comun generala, vad frustrarea si ironia abordata in articol ca un cliseu mediatic si nicidecum o problema reala a clujenilor. Parerea mea.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.