Închide

Designer clujean câștigă competiție la MIT pentru o ”mască socială” cu termometru și bluetooth

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 30, 2020 0 414

Un designer din Cluj, de 26 de ani, a câștigat un concurs organizat de prestigioasa Massachussets Institute for Technology, MIT, pentru prototipul unei măști de protecție împotriva coronavirusului, care afișează temperatura purtătorului.
Designerul Ciprian Burzo are 26 de ani și a câștigat premiul MIT Pandemic Response Lab pentru prototipul unei măști transparente de protecție care detectează microbii și care include un senzor de temperatură. Acesta din urmă le permite celor din preajmă să vadă temperatura purtătorului, care astfel poate intra mai ușor în magazine și alte clădiri unde termometrizarea la intrare e obligatorie. ”Masca socială” a lui Burzo folosește tehnologia Bluetooth ca să comunice cu smartphone-ul și avertizează purtătorul dacă microparticule sau microorganisme periculoase se află prin preajmă.
Burză a studiat design industrial la universitatea tehnică din Cluj-Napoca.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o … trupă de dans – Yuly Fuentes, cercetător la  MIT, Erin Robertson – om de știință în domeniul modei, Kinjaz – o trupă de dans din Los Angeles, David Beattie, șeful diviziei de cercetare în bioprocesare la MilliporeSigma și respectiv Paul Leu, directorul laboratorului pentru materiale avansate din Pittsburgh.
Competiția a avut trei câștigători – ”masca socială” a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și respectiv ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu