Închide

Descoperire cu poveste pe șantierul unui prestigios liceu din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 12, 2017 0 3574

Lucrările de consolidare a două corpuri de clădire vechi de peste 100 de ani în care funcționează Colegiul George Coșbuc din Cluj pornite de Primărie în primăvara acestui an au scos la iveală o poveste din vremea în care imobilele au aparținut Congregației Surorilor Maicii Domnului. Constructorii au descoperit într-un gol de ușă un basorelief și o statuie ascunse de măicuțe în timpul celui de al doilea Război Mondial.

 

Este vorba despre un basorelief pictat cu Sfânta Mariași și Pruncul și de o statuie cu Sfânta Tereza care au fost zidite într-un gol de ușă la subsolul uneia dintre clădirile care au intrat anul acesta în proces de consolidare la inițiativa Primăriei Cluj. Lucrările de consolidare sunt executate de firma Euras care are un contract de peste 1,4 milioane de lei în acest sens cu primăria. Dirigintele de șantier a anunțat „descoperirea” după mijlocul lunii mai. Aceasta a stârnit entuziasmul celor de la liceul clujean care și-au exprimat chiar dorința ca statuiile să rămână acasă și să nu fie preluate de măicuțele care au deținut anterior respectivele imobile.

Clădirile vechi în care funcționează Colegiul Coșbuc din Cluj au aparținut  „Congregației Surorilor Maicii Domnului” care în 1948 a fost scoasa în afara legii iar bunurile și clădirile au fost naționalizate. Aceste clădiri au fost revendicate de cultul religios și au fost restituite în natură în 2007. Primăria a reușit, după ce au trecut cei cinci ani în care legal liceul a mai putut să funcționeze în respectivele spații, să răscupere corpurile de clădire, printr-un schimb de clădiri din terenuri perfectat cu această Congregație. Corpurile vechi au rămas ale liceului Coșbuc, iar Congregația a primit în proprietate terenul de peste 7000 mp pe Fagului (concesionat) unde se află mănăstirea plus o clădire și un teren pe Calea Mănăștur nr. 22-26 ( fosta şcoală I. Lupaş din Mănăştur).

Oficialii Direcției de Cultură din Cluj spun că descoperirea nu are o valoare impresionantă, ca obiecte de patrimoniu, însă sunt valoaroase ca poveste. După ce s-a făcut descoperirea pe șantier, s-a organizat o întâlnire la care au participat și măicuțele care au spus povestea respectivelor statuii care ar fi aparțiunut Congregației și au ajuns în zidurile clădirii în timpul războiului. „Călugărițele au ascuns acest altar în ziduri când au venit nemții, în cel de al Doilea Război Mondial. Ele aveau speranța că într-un an vin americanii și le recuperează. Nu a fost așa. De atunci, statuile au rămas în respectivul gol de ușă, zidite. Din păcate, ele n-au o valoare de patrimoniu ci doar această poveste care le face valoroase. Teoretic, fiind găsite în clădirile primăriei, statuile aparțin instituției. S-a făcut chiar o expertiză că ele sunt ale Congregației care și le-ar dori înapoi. Cum se va face acest transfer, juriștii primăriei vor descâlci lucrurile”, a explicat șeful Direcției de Cultură, Victor Cubleșan. Acesta a mai spus că, deși descoperirea a stârnit entuziasm printre cei de la liceu, în opinia sa respectivele lucrări nu și-ar găsi locul spre a fi expuse în liceu. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că nu este la curent cu respectiva descoperire, dar că, va verifica despre ce este vorba. „Încă nu sa luat o decizie în privința statuilor”, a revenit viceprimarul.

(Foto: Lucien Solution SRL )

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.