Închide

Derulează proiect de aproape 356 de milioane de euro, pentru introducerea/modernizarea rețelei de apă

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 21, 2019 0 633

Una dintre cele mai bănoase companii de stat din Cluj este Compania de Apă Someș SA (al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj). Aceasta are în derulare un proiect imens din fonduri europene – câștigat la finele anului 2018 – în valoare totală de 355,6 milioane de euro. Din acest proiect, patru contracte de lucrări de modernizare/introducere a rețelei de apă vizează zona Dej, mai precis, vor beneficia de infarstructură de apă 16 localități din acest areal.

Compania de Apă Someș este unul dintre cei mai mari operatori regionali de alimentare cu apă și colectare-epurare ape uzate din România – care deservește aproape trei sferturi de milion de locuitori, din 8 municipii şi oraşe, dar și un număr în continuă creștere de localități rurale din judeţele Cluj şi Sălaj. La finalul anului 2018, Compania de Apă Someș a semnat pentru obținerea finanțării nerambursabile destinate proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în valoare de 355,6 milioane de euro. Reprezentanții Consiliului Județean au anunțat că proiectul se află în diferite etape, având în vedere că acesta este împărțit pe mai multe contracte de lucrări.

Pentru zona Dej sunt prevăzute – în perioada următoare – lucrări în valoare de 32.331.495 euro. „Execuția acestora este structurată în patru contracte-loturi de lucrări, dintr-un total de 34, cât numără întreaga investiție” – anunțăt reprezentanții administrației județene.  Cel mai avansat dintre contracte este cel cu număr 4, pentru care Consiliul Județean Cluj a emis deja autorizația de construire și s-a demarat și procedura de licitație. Acest contract, a cărui valoare estimată este de 13.680.327 de euro, prevede, în principal, realizarea a aproximativ 100 de km de noi rețele de distribuție a apei potabile și de canalizare, respectiv de edificare a cinci noi stații de pompare, lucrările urmând a fi realizate în nu mai puțin de cinci localități: municipiul Dej, satele Bobâlna, Oșorhel și Vâlcele (comuna Bobâlna) și comuna Recea Cristur. În ceea ce privește contractele de lucrări cu numerele 12, 13 și 25 – prin intermediul cărora se va introduce apă potabilă, respectiv se vor moderniza rețele de apă și canalizare în nu mai puțin de 16 localități învecinate municipiului Dej – acestea se află în diferite etape de obținere a autorizațiilor de construire și de finalizare a documentațiilor de atribuire în vederea publicării lor în sistemul electronic de achziții publice (SICAP).

Președintele administrației județene, Alin Tișe, a subliniat că va face toate demersurile pentru ca procedura birocratică privind demararea efectivă a lucrărilor să nu depășească șase luni. „Planul este ca toate contractele de lucrări aferente acestui proiect din fonduri europene, unicat la nivelul operatorilor de servicii din România din punctul de vedere al valorii sale, să parcurgă cât mai rapid procedurile impuse de lege. Ne propunem ca perioada cuprinsă între publicarea documentației și semnarea contractului să nu depășească șase luni” – a spus Tișe.

Principalele categorii de lucrări de utilități publice ce se vor realiza în zona Dej și care vor duce la un procent de racordare la sistemul public de alimentare cu apă potabilă extrem de aproape de 100%, sunt următoarele: 191 de  km de noi rețele de distribuție a apei potabile, 15 noi stații de pompare a apei potabile și a celei uzate, 11 noi stații de clorinare, 73 de km de noi conducte de canalizare, 12 rezervoare de înmagazinare a apei din care nouă absolut noi, o stație de epurare a apelor uzate, etc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu