Închide

Apel pentru prevenirea incendiilor de pădure. Peste 1.230 de incendii în ultimii 5 ani

ActualitateEducaţieSocial by Actual de Cluj - iul. 21, 2019 0 118

Pentru că în această perioadă sunt foarte mari riscurile pentru incendiile de pădure, reprezentanții Romsilva transmit un apel preventiv către populație:

„Fenomenele meteorologice specifice sezonului estival, caracterizate prin temperaturi ridicate și apariția secetei care conduce la uscarea vegetației ierboase, creează premisele producerii și extinderii incendiilor de pădure. În această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile, obișnuiesc să își igienizeze zonele agricole prin incendierea miriștilor, dar se constată și o intensificare a turismul și a drumețiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii, care se pot extinde rapid și la păduri” – transmite Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

„Pentru siguranța pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier și turiștii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat și să urmeze toate instrucțiunile specialiștilor pentru a evita declanșarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili și dacă ne asigurăm că la plecare, locul rămâne curat și focul este stins complet” – a transmis Gheorghe Mihăilescu, director general Romsilva.

Din analizele efectuate de specialiștii Romsilva reiese că, în ultimii cinci ani, cele mai multe incendii de pădure, au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, pășunile, fânețe și miriști situate lângă păduri.

În ultimii 5 ani au avut loc 1.234 de incendii în păduri

Începând din anul 2014 și până în prezent s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile  administrate de Romsilva, iar dintre acestea, 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat, 24 au fost declanșate de factori naturali, precum trăsnetele, iar  4 incendii au fost provocate intenționat. Incendiile au cuprins peste  6.930 ha pădure, din care cea mai mare suprafață a acestora, respectiv 6.150  ha pădure, a fost  afectată  litiera (așa numitele  incendii de literă). „Suprafețele afectate în anii trecuți de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor” – spun reprezentanții Romsilva.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice altor proprietari pentru aproximativ 1,10 milioane de hectare de fond forestier proprietate  privată. Această instituție colaborează permanent cu Inspectoratul Național pentru Situații de Urgentă precum și cu Garda Națională de Mediu, autorități care au responsabilități în aplicarea prevederilor legale de prevenire și de stingere a incendiilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare