Închide

Delegație a Adunării Generale franceze: Numărul mare de studenți francofoni din Cluj, realizare a Francofoniei în România

EducaţieInternațional by Actual de Cluj - sept. 03, 2015 0 287

Numărul mare de studenți străini al unei universități din Cluj e unul dintre rezultatele francofoniei instituționale din România, arată concluziile unei delegații a Adunării Naționale franceze, în vizită de documentare în România.

E vorba de universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ce are mii de studenți francofoni la cursuri. Ieri reprezentanții Comisiei pentru politică externă a Senatului României s-au întâlnit cu delegația Adunării Naționale franceze, aflată în vizită de documentare în România pe probleme legate de audiovizualul extern francez, influența culturală franceză și de Francofonie. Din partea Senatului au luat parte la discuție senatorii Petru Filip, președintele Comisiei, Titus Corlățean, membru al Comisiei și președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și senatorul Ben-Oni Ardelean Ben-Oni, secretar al Comisie pentru politică externă a Senatului.

Delegația franceză formată din deputații Francois Rochebloine și Patrice Martin-Lalande, membri ai Comisiei pentru afaceri externe și ai Comisiei pentru afaceri culturale, familiale și sociale, însoțită cel puțin la întâlnirea de ieri de ambasadorul Franței Francois Saint-Paul și Samuel Richard, consilier II în cadrul Ambasadei Franței la București.
O parte importantă a discuțiilor a fost rezervată prezenței Francofoniei în România, țară profund francofonă și francofilă. „Susținerea puternică pe care România o reprezintă pentru Francofonie și multiculturalism justifică statutul său de ‘Far al Francofoniei’ în cadrul regional al Europei Centrale și de Est. Prezența la București a unei instituții de învățământ în limba franceză precum Liceul ‘Anna de Noailles’ și, de asemenea, frecventarea de către tinerii francezi a Universității de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca pun în evidență realizările Francofoniei instituționale în România”, explică acum Senatul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags

Articole similare