Închide

Decizie istorică la Banca Transilvania, au prea mulți bani: dau dividende și acțiuni gratuite, cei mai mari acționari încasează milioane de euro

EconomieTop News by Mihai Prodan - mart. 17, 2016 0 2560

Banca Transilvania dă banul gros acționarilor într-un gest în premieră în două decenii: cu surplus de capital și cu rezultate pozitive pe anul trecut, BT dă acțiuni gratuite și dividende în numerar celor 28.000 de acționari. O singură dată în 20 de ani a mai dat BT dividende în numerar acționarilor.

Decizia trebuie să fie acceptată de adunarea generală a acționarilor, dar a fost deja formulată de Consiliul de Administrație a Băncii. Propunerea CA are la bază atât rezultatele pozitive ale Băncii Transilvania din 2015, precum şi surplusul de capital al băncii. Banca Transilvania a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 milioane lei, în 2009. În plus, spune președintele CA Horia Ciorcilă, din 2008 până anul trecut, într-o perioadă de criză, banca a fost unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu plăți de taxe şi impozite directe şi indirecte de 2,7 miliarde lei.

Astfel, BT vrea să repartizeze acționarilor o sumă de 2,41 miliarde de lei și să acorde dividende în valoare de alte 1,2 miliarde, plus majorarea capitalului social cu 620 milioane de lei printr-o emisiune de acțiuni gratuite. Dividendul brut/acțiune va fi de 0,39 lei, ceea ce înseamnă de exemplu că cel mai mare acționar al BT, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu cele 11,46% dintre participații, încasează o sumă de 135,35 milioane de lei, adică 30 milioane de euro.
Adunarea Generală a Acționarilor care va avea pe ordinea de zi aprobarea acestei propuneri este convocată pentru 27 aprilie.

După achiziția Volksbank de anul trecut, BT a ajuns a treia cea mai mare bancă din România în funcție de active. A fost fondată în 1994 la Cluj-Napoca, la inițiativa unor oameni de afaceri dintre care mulți se află și acum în acționariatul băncii. A fost prima bancă din România listată la Bursa de Valori București, în 1997.

Citește și:

Banca Transilvania face profit de miliarde într-un an. Ciorcilă, CA: “cel mai bun an din istoria băncii”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare