Închide

De sezon, în cel mai scump oraș imobiliar din țară: în primăvară „costul de închiriere poate fi chiar şi cu 30% mai mic decât în perioda iulie – septembrie”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 11, 2019 0 132

Cartierele preferate de cei aflaţi în căutatea unei locuințe de închiriat în cel mai scump oraș din țară rămân cele tradiţionale: Mărăşti, Gheorgheni şi zona centrală. Cei din piaţa imobilară le recomandă celor care îşi caută apartamente să testeze ofertele în primăvară, atunci când sumele cerute pentru închiriere sunt mult mai mici față de sezonul de vârf.

„Preţul de închiriere poate fi chiar şi cu 30% mai mic decât în perioda iulie – septembrie, când toti studenţii îşi caută casă pentru noul an universitar. Însă sunt şi alte avantaje: nu există presiunea de a închiria prima ofertă care-ţi iese în cale de teamă că nu va mai exista în secunda doi, există şanse mari să găseşti locuinţe bine plasate în cartierele clasice ale oraşului şi, dat fiind volumul mare de locuinţe noi finalizare spre sfârşit de 2018 – început de 2019, poţi avea norocul să găseşti un apartament nou, luminos, cu dotări moderne (vorbim despre noi ansambluri rezidenţiale în Gheorgheni – Alexandru Vaida Voievod, Mărăşti – 21 Decembrie, Ploieşti, Constanţa, Someşului, Centru – Horea, Decebal)”, spun reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro.

Cartierele preferate de cei aflaţi în căutatea unei noi locuinţe rămân cele tradiţionale: Mărăşti, Gheorgheni şi centrul. Reprezentanții portalului dau și câteva exemple de prețuri pentru apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate tipuri de unităţi locative. Astfel, în Mărăști poți găsi o astfel de locuință pentru 280, 350 sau chiar şi 650 de euro pe lună. În Gheorgheni, cei interesați de oferte au de ales între un apartament de două camere pentru 250 de euro sau unele la prețuri mai mari: 300 – 350 euro; și în cartierul cu mall și facultăți cu profil economic se ating extreme la sume foarte ridicate: există, spre exemplu, un apartament pentru care proprietarii vor o chirie de… 800 de euro pe lună. În zona centrală, găsești apartamente pentru 300, 380, 450 de euro pe lună, dar și unul cu o chirie exorbitantă: 1000 de euro pe lună. Dacă analizezi anunțul, vezi că apartamentul cu 2 camere aflat la prima închiriere nu e, de fapt, în centru, ci în cartierul Zorilor, dar „la doar câteva minute de mers pe jos față de centrul orașului”, după cum se arată în descriere. Acesta are 94 mp suprafaţă construită, dar și o terasă de 30 mp, având finisaje și mobilier „de cea mai buna calitate”, susțin cei care l-au pus pe piață.

Conform datelor Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 și 2000) din Cluj-Napoca s-a menținut la valoarea de 400 de euro pe lună valabilă și trimestrul trecut. Adică e la cel mai înalt nivel din ţară. În București, pretențiile pentru asemenea unități locative se situează la un nivel de 370 de euro pe lună. În perioada analizată, și chiriile medii din Iași și Timișoara, alte două centre universitare importante, au rămas la un nivel constant pe segmentul locuințelor bicamerale, dar preţurile sunt destul de mult sub cele practicate în Cluj-Napoca. Mai precis, în aceste oraşe, un apartament cu o suprafață utilă cuprinsă între 50 și 60 de metri pătrați poate fi închiriat cu aproximativ 300 de euro pe lună, la fel ca în trimestrele anterioare. În Brașov, suma medie solicitată pentru o proprietate similară s-a menținut la o valoare de 310 euro pe lună.

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu