Închide

De la Cluj Napoca, despre noul Kazahstan

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - ian. 06, 2020 0 487

Kazahstanul trece printr-o perioadă de amplă reformă după ce președinția țării a fost câștigată, anul trecut, de Kassym-Jomart Tokayev (foto sus). Consulul onorific la Cluj Napoca, dr.ing. Ștefan Gadola, relatează despre politicile sociale inițiate de noua conducere a statului Kazahstan, care au ca scop creșterea nivelului democrației, precum și o apropiere de cetățeni și de nevoile lor. „Consiliul Național al Încrederii Publice” este, de exemplu, o structură consultativă care a fost creată tocmai în scopul de a-i implica și pe cetățeni în problemele statului. Politicile în domeniul educației și sănătății cuprind de asemenea o serie de îmbunătățiri, investiții masive și proiecte de dezvoltare. Reamintim că municipiul Cluj Napoca are un amplu parteneriat cu Kazahstanul, prin intermediul Consulatului condus de omul de afaceri Ștefan Gadola (foto jos, dreapta), fondatorul și președintele companiei clujene Energobit. Gadola a povestit în mai multe rânduri despre emanciparea Kazahstanului, despre oportunitățile și forța economică pe care această țară le are de oferit.

Reporter: Puteți să ne spuneți cum interpretați noile inițiative ale președintelui Tokayev, care au ca scop modernizarea țării?

Dr. ing. Ștefan Gadola – Ei bine, trebuie să subliniez că principalul obiectiv al președintelui Tokayev, din momentul în care și-a preluat mandatul, a fost să se poziționeze ca acel tip de „președinte preocupat”. În primul rând a ținut să demonstreze că vrea să-i asculte pe oameni, că este preocupat de nevoile lor. Și cred că în direcția aceasta Kazahstanul a făcut pași importanți, dacă este să amintesc doar câteva dintre inițiativele interne adoptate deja în domeniile social, economic și politic, măsuri care vizează în mod cert o îmbunătățire a calității vieții pentru cetățenii Kazahstanului.

Rep. Concret, ce măsuri ar putea defini Kazahstanul ca fiind „statul preocupat” de nevoile cetățenilor?

Dr. ing. Ștefan Gadola – În contextul în care președintele Tokayev și-a subliniat constant angajamentul față de acest principiu al „statului preocupat”, inițiativa constituirii Consiliului Național al Încrederii Publice poate fi considerată un bun exemplu în sensul acesta. Este una dintre platformele care le permite cetățenilor să se implice activ, să facă propuneri și să analizeze măsurile guvernamentale ce urmează să fie adoptate. Consider că este o măsură care va reduce semnificativ întârzierile birocratice și care le oferă posibilitatea cetățenilor să-și exprime părerile/îngrijorările la cel mai înalt nivel de guvernare.

Rep: Ce fel de măsuri mai poate lua președintele Tokayev pentru o modernizare continuă a Kazahstanului?

Dr. ing. Ștefan Gadola. – Chiar sunt de părere că toate noile inițiative se pliază pe angajamentul asumat de președintele Kazahstanului, privind  dezvoltarea socială, economică și politică a țării. De exemplu, în sfera socială va fi alocat un supliment de 6 miliarde de dolari  pentru dezvoltarea sistemului de asistență medicală. Apoi, s-a alocat un plus de 7,2 miliarde de dolari care să acopere  costurilor cetățenilor pentru asistență medicală. În domeniul educației, președintele Tokayev a solicitat ca bursele studenților, masteranzilor și doctoranzilor să fie majorate cu 25%. Un alt argument important pe care l-a subliniat președintele, și care mi se pare de bun augur, este faptul că trebuie luate măsuri stricte împotriva instituțiilor de învățământ care tipăresc diplome false.

În domeniul economic, pentru stabilizarea monedei, domnul Tokayev a decis ca Banca Națională – pentru a crește încrederea publicului și a investitorilor la acest nivel – să anunța lunar rata de schimb a pieței valutare a Fondului Național și să adopte o nouă strategie de politică monetară. Totodată, președintele a anunțat că vor fi luate măsuri care să întărească lupta împotriva economiei subterane, și amintesc aici faptul că întreprinderilor li se vor oferi instrumente pentru evaluarea și verificarea legalității potențialilor lor parteneri de afaceri printr-o bază de date extrasă din Camera Națională a Antreprenorilor.

În sfera politică, președintele Tokayev a anunțat că va promova și opinii alternative care să permită reprezentanților altor partide să dețină funcții de președinte la unele comisii parlamentare, în vederea dezvoltării pluralismului parlamentarPe lângă aceasta, se va aloca un loc special pentru mitinguri pașnice în zonele centrale și va fi trecut un nou proiect de lege privind drepturile și obligațiile organizatorilor, participanților și observatorilor. Iată, pași importanți care vor contribui la consolidarea democrației statului. Ar mai fi de amintit și avantajul pe care-l obțin partidele politice, prin faptul că se pot înregistra cu un prag redus de număr obligatoriu de membri, respectiv de la 40.000 la 20.000 de membri. O altă măsură benefică este faptul că s-a anulat obligativitatea de înregistrare a străinilor la poliția de migrație, în timpul vizitelor în Kazahstan. În aceeași direcție, președintele a dispus ca articolul 130 din Codul Penal privind defăimarea să fie dezincriminat și transferat în Codul Administrativ. Sunt doar câteva măsuri pe care le-am amintit. Consider că putem învăța permanent unii de la ceilalți, inițiative care să fie reciproc benefice pentru ambele țări.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu