Închide

De ce sunt mai scumpe alimentele de bază în România decât în Vest? E o „enigmă”, spune ministrul Finanțelor

Economie by Actual de Cluj - apr. 06, 2024 0 109

Ministrul Finanțelor spune că este o enigmă faptul că alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest, dar și că plafonarea prețului acestora a avut un impact pozitiv asupra populației, conform unei declarații făcute vineri seară, la emisiunea „LIVE”, de la Digi24.

Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, Boloș a spus că „este o enigmă”. „E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.

Boloș spune că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației Boloș a mai adăugat că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației. „Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor. Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere. Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor. Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor. De asemenea, a mai declarat că speră ca procesul de deflație care a început cu luna februarie să continue pe mai departe, pentru că ținta de inflație pentru sfârșit de an e de 4,4%, a spus Boloș, citat de Digi24.

Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 a fost 7,2%, conform datelor Institutului Național de Statistică.  În intervalul analizat, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,48%.

Cum s-au scumpit produsele alimentare într-un an:

Indicele prețurilor de consum în luna februarie 2024 față de luna februarie 2023

Conservele din fructe: +13,37%

Pește proaspăt: +11,53%

Pește și conserve de pește: +10,97%

Cartofi: +9,9 %

Fructe proaspete: +9,78%

Carne, preparate şi conserve din carne: +7,89%

Cafea: +7,05%

Legume și conserve de legume: +5,82 %

Brânză: +5,52 %

Pâine: +1,43%

Lapte și produse lactate: +1,35%

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu