Închide

De ce să nu ne temem de vipere și cum să reacționăm în caz că dăm peste ele

ActualitateTop News by Cosmina Fernoaga - mai 05, 2018 0 3418

În fiecare primăvară pe rețelele de socializare sunt postate imagini cu șerpi (vipere), descoperiți în Făget, făcându-se o mulțime de speculații despre cât de periculos a devenit să te aventurezi prin zonă. Anul trecut ar fi fost mușcat un câine, iar anul acesta din nou, mai multe persoane au semnalat că în plimbările lor prin Făget ar fi dat peste faimoasa Viperă Berus. Numai că nici anul trecut și nici anul acesta nu au fost raportate de către Direcția de Sănătate Publică mușcături de viperă, iar herpetologul Tibor Sos a explicat pentru Actual de Cluj că deși percepția generală este că viperele s-au înmulțit, și că ar constitui un pericol pentru populație, în realitate nu e vorba despre absolut nimic nenatural. „Zona Făget a constituit dintotdeauna un habitat pentru vipere, deci nu ar trebui să ne mirăm că primăvara, în perioada lor de reproducere, le mai vedem, având în vedere că oamenii sunt cei care s-au întins acolo peste habitatul lor. De regulă ele nu își fac apariția, când este foarte cald nu le vedem deloc, nu ies și nu caută să muște, dacă nu sunt atinse. Iar dovada stă în faptul că mușcături de viperă au fost semnalate extrem de rar, deși șerpii au existat mereu în zonă. Recomandarea mea este că dacă primăvara vă aventurați în zonă să fiți echipați corespunzător, cu ghete/bocanci în picioare, grijă unde puneți mâna, grijă unde vă așezați. Cum am mai spus, viperele nu sar să muște dacă nu sunt atinse și dacă sunt lăsată în pace. În cazul în care se întâmplă cine știe prin ce circumstanțe să fiți mușcați, ideal este să nu vă panicați. Persoana mușcată trebuie să bea multă apă și să stea cât mai relaxată. Deci în nici un caz tăiat rană, supt rană, garou, alcool sau alte prostii. Doar apă multă și relaxare, până la intervenția medicală”, a precizat herpetologul Tibor Sos (biolog în cadrul Grupului Milvus – Asociație pentru protecția naturii).

Șerpii nu sunt mai mulți

Deși Planul Urbanistic General al municipiului Cluj Napoca interzicea inițial construcția imobilelor de locuit în Făget, în ultimii ani această zonă a devenit o adevărată colonie. Cei care dețin sau care au cumpărat terenuri în zonă au promis că fac case de vacanță, în realitate au construit case de locuit, iar acum se miră de prezența șerpilor.  „Viperele coboară din zona de munte spre Făget, pentru că vorbim despre o continuitate de habitat favorabil pentru ele. De altfel, vipera de munte poate fi descoperită și în anumite zone de șes, unde sunt relicte glaciare. Până la urmă, viperele au fost acolo, clujenii s-au întins cu orașul peste habitatul lor, iar firesc ar fi să învețe să conviețuiască cu ele”, a comentat Tibor Sos. El a mai adăugat că deși există o mare teamă de șerpi, de șerpii veninoși în mod special, localnicii trebuie educați, de la mic la mare, să conștientizeze că natura este o parte importantă în existența omenirii, și că trebuie să o protejăm.  „Oamenii s-au obișnuit să omoare orice viețuitoare care nu le este pe plac. Însă șerpii nu ies la atac, iar cel mai important lucru, nu sunt mai mulți în fiecare an așa cum în mod fals auzim sau citim de prin presă.  Trebuie să știți că vorbim despre același număr de vipere, echilibrul fiind întreținut de prădătorii din natură, care au nevoie de hrană. Deci nu e necesar să venim noi să omorâm viperele, dimpotrivă, ar trebui să învățăm să le protejăm. În Anglia sau în țările nordice localnicii nu omoară viperele, dimpotrivă, ele constituie o atracție turistică. Oameni din toată lumea se duc să le caute pentru a le fotografia. E aproape deranjant pentru ele, însă, asta se întâmplă”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare