Închide

De ce nu se demolează blocurile ilegale dintre case edificate în Cluj. Cazul Serpuitoare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 19, 2015 1 2171

O construcție controversată autorizată la 5 etaje autorizată acum 9 ani pe Dealul Cetățuii, mai precis pe strada Serpuitoare, pune în pericol casele din zonă, reclamă riveranii. „E singurul bloc de pe latura sudică a dealului. Dar e unul ilegal iar primăria refuză să facă ceva”, mai atrag atenția vecinii. Primăria recunoaște, într-adevăr că este vorba despre o construcție care n-a respectat legea, dar spune că, de fapt, n-are nicio putere să o demoleze.
„Vorbim despre un bloc între case de 5 etaje, într-o zonă protejată a Clujului, mai precis pe strada Șerpuitoare nr. 11. Nu știm cum a fost obținută autorizația de construire pentru imobil deoarece acesta are doar acces pietonal. Nu respectă distanțele față de limitele de proprietate, nici Procentrul de Ocupare a Terenului din autorizație. Utilitățile sunt racordate fără voia cuiva iar canalizarea e o țeavă care tranzitează domeniul public aproximativ 200 m până în strada Dragalina la nr 98. Este scandalos că primăria a autorizat o asemenea conștrucție vizibilă ( toate cele 5 etaje) de la hotel Napoca, din tot parcul mare, de pe stadion sau de la sala polivalentă ba chiar și din cartierul Zorilor deoarece e singurul bloc de pe latura sudică a dealului care și așa nu e consolidat de primărie”, au reclamat rivenarii construcției.

Primăria dă vina pe alții pentru tolerarea contrucției de pe Cetățuie

Imobilul de pe Strada Șerpuitoare nr. 11 A a fost autorizat în noiembrie 2006, beneficiar fiind Mircea Crișan. „În cursul anului 2010, Inspectoratul de Stat în Construcţii a aplicat sancţiune contravenţională investitorului Crişan Mircea Alexandru pentru lucrări executate fără AC la imobilul din str. Şerpuitoare nr.11A. Precizăm faptul că imobilul a fost autorizat iniţial cu AC nr.2049/08.11.2006, autorizaţie care, la data controlului efectuat de către I.S.C., era expirată.În conformitate cu art.29 din Legea nr.50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-a transmis adresele nr.242874 şi 244374/2010 în vederea urmăririi măsurilor dispuse prin PVCC amintit. Cu această ocazie, în urma controlului efectuat în data de 20.10.2010, inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au constatat că măsura dispusă prin PVCC, de oprire a lucrărilor, nu a fost respectată – fapt pentru care inspectorul, agent constatator din cadrul Primăriei Cluj-Napoca , a sesizat organele de urmărire penală. În urma acestor demersuri, s-au adus la cunoştinţa I.S.C. Măsurile întreprinse, prin intermediul răspunsului trimis în data 02.07.2010. Referitor la întrebările dumneavoastră legate de demolarea imobilului, vă facem cunoscut faptul că, în conformitate cu art.32 din Legea nr.50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, organul care a aplicat sancţiunea contravenţională (agentul constatator din cadrul I.S.C.) are obligaţia de a sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz, încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei sau desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal”, au informat reprezentanții primăriei.

Primăria s-a făcut că a uitat că a reautorizat proiectul pe un alt beneficiar

Cu toate acestea, în 2011, administrația locală a avizat pe parcele de peste 2400 de mp o modificare a proiectului inițial de pe strada Serpuitoare nr. 11 A, S3+S2+S1+D+P, pe un alt beneficiar. Atunci, noul beneficiar dorea trei apartamente în loc de două, plus o extindere pe orizontală a proiectului. Proiectul a fost aprobat pe lista intrărilor în legalitate, înainte de modificarea Legii urbanismului care nu mai permitea astfel de situații. „Prin documentaţie se menţine configuraţia volumului iniţial fără extinderi în care se realizează trei unităţi de locuit. Accesul se menţine dinspre str Şerpuitoare cu amenajarea parcărilor şi a suprafeţei de intoarcere şi manevră auto în incinta proprietate. Nu se avizează realizarea corpului suplimentar pentru piscină.Lucrările de construcţii şi amenajări şi sistematizarea verticală a terenului se vor executa cu respectarea normelor tehnice, juridice şi sanitare în vigoare, precum şi a recomandărilor expertizei geotehnice, fără a cauza prejudicii proprietăţilor învecinate.Indicii de ocupare a terenului se înscriu în valorile maxim admise pentru zona de încadrare UTR=L3a: POTmax =35%, CUTmax=0,6 la P+E”, se arată în avizul obținut. Noul beneficiar a mai obținut un Certificat de Urbanism pentru anveloparea și conservarea construcției în 2014.

Vecinii spun însă că nu s-a respectat noua autorizație de construire iar acum imobilul este în stare avansată de degradare și pune în periocol tot Dealul Cetățuia și așa cu foarte multe probleme. „Ne pun în pericol și tot primăria așteaptă ca alții să ia măsuri. Acum administrația și-a luat o firmă care să demoleze construcțiile ilegale. Oare cât va aștepta până să intervină? Până va ajunge tot dealul în Someș?”, au mai completat riveranii.

Inspectoratul de Stat în Construcții nu a trimis deocamdată un punct de vedere cu privire la imobilul de pe Cetățuie.

 

Un comentariu

  1. As dori sa ma lamuriti, referitor la legea 87/2020, pentru modificarea legi fondului funciar nr 18/1991.
    – Daca eu am cumparat locuintain baza legi 112/1995 – terenul CURTE si GRADINA am platit 40 de ani chirie pe el (odata cu locuinta am cumparat si imprejmuirea, gard si poarta)
    imi sunt intabulate (inscrise in C.F.), dar ulterior terenul a fost retrocedat de catre o persoana, cat ca acest teren a apartinut ARMATEI ROMANE, imediat a fost vandut altei persoane si de 12 ani ne judecam, ca ba am eu dreptul, ba cel ce la cumparat: Va rog sa-mi spuneti care avem dreptul la acest teren? Ici in zona aceasta este o mafie imobiliara in care toate instituriile de stat ale Clujului sunt inplicate, de aceea nu se pot sesiza nici un organ din acest oras….

Scrie un comentariu

Articole similare