Închide

„De ce eu?”, proiecție în Parlamentul European

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 25, 2016 0 142

Filmul „De ce eu?”, al regizorului clujean Tudor Giurgiu, e proiectat în Bruxelles, și nu oriunde ci la Parlamentul European.

Proiecția e programată miercuri seara iar la eveniment vin nu doar regizorul Tudor Giurgiu ci și toți protagoniștii. Întâlnirea e organizată de europarlamentara Monica Macovei.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, spune regizorul Tudor Giurgiu, care semnează scenariul împreună cu Loredana Novak. Acesta e cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după “Legături bolnăvicioase” și “Despre oameni și melci”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu