Închide

De ce bitcoinul are valoare?

ActualitateSocial by Actual de Cluj - sept. 27, 2021 0 132

Bitcoinul este prima criptomonedă descentralizată din lume. Pentru mulți începători, este încă complicat să înțeleagă de ce bitcoinul are o valoare și popularitate atât de mare. Aceasta este o monedă digitală, care nu are active fizice pentru a o menține și nu este reglementată de către nici o instituție. Ce oferă, totusi, valoare bitcoinului?

În acest articol discutăm despre care sunt caracteristicile BTC care îi conferă putere în industria criptomonedelor.

Ce este un bitcoin?

Orice fișier digital poate fi copiat de câte ori dorești, fără a provoca schimbări fișierului original. Deci, este vorba despre poze, videoclipuri, muzică, filme, inclusiv și date despre tranzacțiile financiare. Din această cauză, pentru a preveni frauda, băncile și sistemele de plăți criptează minuțios toate informațiile financiare.

Însă totul s-a schimbat în 2009, când cineva sub pseudonimul Satoshi Nakamoto a publicat pe internet un model al unui sistem de plată cu totul diferit. Informațiile din acest protocol erau deschise și puteau fi distribuite prin canale publice. O astfel de bază de date este numită blockchain, iar sistemul de plată respectiv a fost denumit ”bitcoin”.

În acea perioadă, bitcoinul nu era cunoscut pe scară largă și costa foarte puțin. Un caz real și ironic s-a întâmplat cu Laszlo Hanyecz, când în 2010, cu 10 mii de bitcoini el a cumpărat pentru familie 2 pizza cu livrare la domiciliu. Iar în perioada actuală, bitcoinul valoreaza mai mult de 47 mii de dolari americani.  

Ce conferă bitcoinului valoare?

Deci, în primul rând, bitcoinul are valoare exact din același motiv ca și banii de hârtie – reprezintă o formă de bani convenabilă care este acceptată de un număr mare de persoane. Dar spre deosebire de banii funciari, cărora guvernele le dau valoare și statut, bitcoinului îi conferă valoare – deficitul, infrastuctura și codul

  •           Deficitul bitcoin. Știm cu toții că monedele tradiționale pot fi tipărite la nesfârșit, ceea ce nu poate fi spus despre bitcoin. Acesta a introdus o penurie digitală, care presupune că pot exista doar 21 milioane de bitcoini. Iar din cauza faptului că o parte din bitcoini au fost deja pierduți prin trimiterea acestora către portofele incorecte sau inexistente, aceștia devin din ce în ce mai puțini.
  •           Mobilitate. Unul dintre avantajele bitcoinului este că deținătorul îl poate transfera prin internet, satelit, și chiar unde radio, reprezentând cea mai convertibilă monedă existentă.
  •           Divizibilitate. Un bitcoin poate fi împărțit în 100 milioane de satoshi. Un satoshi este egal cu 0,00000001 BTK, aceasta fiind cea mai mică parte de bitcoin din acest moment. Acest nivel de separare este încorporat în codul bitcoin original. Nivelul diviziunii poate fi schimbat la 16 sau mai multe zecimale, iar aceasta ar însemna că bitcoinul poate fi divizat la infinit.
  •           Durabilitate. În comparație cu banii de hârtie care se pot uza prea mult la un moment dat, orice bitcoin sau satoshi poate fi refolosit, dat fiind faptul că este o monedă digitală.
  •           Descentralizare. Bitcoinul este o monedă descentralizată, ceea ce presupune faptul că nu este controlată de nici o instituție financiară sau guvernamentală.
  •           Recunoaştere. Suntem martori la un proces de recunoaștere internațională a bitcoinului. Din ce în ce mai mulți comercianți și utilizatori recunosc și utilizează criptomoneda ca un mijloc de plată.
  •           Imposibilitatea contrafacerii. Toate tranzacțiile cu bitcoin sunt înregistrate într-un registru special. Acest sistem a fost conceput pentru a preveni problema dublei cheltuieli și a contrafacerilor.
  •           Disponibilitate. Pentru a deține un bitcoin nu e nevoie să ai un cont bancar verificat. Este nevoie doar de niște cunoștințe de bază în calculatoare și conexiunea la internet. Pentru a-ți crea un portofel crypto, la ziua de azi, nu ai nevoie nici de e-mail. Gradul de disponibilitatea al bitcoinului îl face extrem de convenabil pentru regiunile cu un număr insuficient de bănci.
  •           Stabilitate și păstrarea valorii. Unicul parametru ce îi lipsește în continuare bitcoinului este stabilitatea prețului. Din cauza volatilității, bitcoinul este folosit mai mult ca marfă, cum ar fi în cazul aurului. Însă, acest lucru se poate schimba, odată ce bitcoinul devine și mai răspândit și vor exista mai puține stimulente pentru a specula la bursă. Până la adoptarea pe scară largă a criptomonedelor, se așteaptă ca bitcoinul să rămână volatil.
  •           Programabilitate. Această caracteristică a bitcoinului presupune faptul că în continuare se fac schimbări și se evoluează în această industrie, pentru a avea caracteristici și mai convenabile pentru utilizatori, cum ar fi contractele inteligente.

 Concluzie

Deci, după cum am menționat, sunt mai multe caracteristici ale bitcoinului care îi conferă valoare și îi permit să evolueze și să crească în popularitate. Sperăm că acest articol ți-a oferit informațiile necesare cu privire la bitcoin și te-a motivat să investești în el. Iar să investești e foarte simplu la momentul actual împreună cu Bitcoin Digital!

sursa foto pexels

Acest text are caracter de PUBLICITATE

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu