Închide

De ce are nevoie rezervația Cheile Turzii și care e viitorul pensiunilor dorite în zonă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 17, 2020 0 649

Specialiștii din Comisia de Urbanism a Județului Cluj au fost chemați să își dea cu părerea privind abordarea față în față cu propunerile privind funcțiunile de turism în zona rezervației Cheile Turzii. Arhitetcul județului, Claudiu Salanță, a promis că va încerca revizuirea documentației de urbanism a zonei, după ce arhitecții din comisie au specificat că obiectivul turistic merită un proiect de amenajare și de accesibilizare.

„Am primit o propunere privind amenajarea unei pensiuni turistice în zona carierei și a Cheilor Turzii pe o parcelă unde există deja o construcție. Ea a fost pusă pe planșe pe o parcelă vecină, dar aceasta este altă discuție. Ce vreau eu este să vedem care este abordarea comisiei în fața unor astfel de propuneri de amenajare de funcțiuni turistice în zona dispre Săndulești. Putem spune și da și nu în fața lor. Planul Urbanistic Zonal de zonă protejată pentru Cheile Turzii acceptă construirea „, a deschis discuția arhitectul județului Cluj, Claudiu Salanță.

Membri din comisie s-au interesat asupra viitorului carierei din Săndulești, aflată în vecinătatea parcelei unde s-ar dori amenjarea pensiunii.

„În 2 ani se închide actuala exploatare, dar se va deschide una nouă, vizavi. Încă 7-10 ani de exploatare va mai exista în zonă. Sunt obligați normal să renaturalizeze, dar după ce termină exploatarea”, a explicat Salanță.

„Sporturi extreme în zona carierei, asta se poate”, au spus arhitecții din comisie.

„Cred că imaginea Cheilor Turzii ar trebui protejată. Zona cu proiect făcut bine încă de pe vremea austriecilor ar merita acum un proiect de amenajare și de accesibilizare”, a recomandat arhitectul Vlad Negru din comisie, mai ales că teritoriul atrage în continuare foarte mulți turiști.

„Așa văd și eu lucruile. În plus, aș mai vedea posibile amenajările de funcțiuni turistice la cealaltă intrare în chei, dinspre Petrești”, a spus Salanță.

Arhitectul județului a mai precizat că va încerca să se consulte și cu colegii și să vadă dacă există posibilitatea prinderii în bugetul pe anul acesta a unui proiect de revizuire a Planului Urbanistic Zonal pentru rezervație, care mai apoi să dicteze ceilalți pași pentru ca zona să își schimbe fața.

Cheile Turzii, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Cluj, sunt administrate de serviciul Salvamont, din administrația Consiliului Județean Cluj. Anul trecut s-au reparat cele patru poduri de peste râul Hășdate și s-a reușit ca toate să fie dotate cu structură de susținere metalică. Totodată, la intrarea în Rezervația Naturală ,,Cheile Turzii” dinspre localitatea Petreștii de Jos, se află în proiect amenajarea unui nou pod peste râul Hășdate, al cincilea, punte ce va face legătura între cele două trasee turistice de creastă – cel drept și cel stâng – de deasupra defileului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.