Cum se fac casele de vacanță de la munte și cum vor specialiștii să îi învețe meserie pe proiectanți
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 17, 2020 1 1147
Două case de vacanță propuse pe parcele concesionate în comuna Râșca au stârnit din nou indignarea arhitecților din Comisia de Urbanism a Județului. Subiectul caselor de vacanță e unul sensibil la urbanism, mai ales că arhitecții au atras atenția că multe din casele care ajung pe masa comisie sunt, de fapt, niște „viloace” foarte mari, care confiscă peisajul, iar arhitecții care le fac nu se mai obosesc să se străduiască să producă locuințe mai economicoase și de mai mare calitate. De această dată, casele propuse la Râșca au fost catalogate ca nepotrivite pentru o zonă de munte unde ninge.
Pentru prima casa de vacanță propusă pe o parcelă concesionată în comuna Râșca arhitectul Sorin Coșoveanu a fost întors din drum după prezentarea proiectului în Comisia de Urbanism a Județului, pentru a lămuri situația legată de forma parcelei, care n-ar fi conformă cu situația reală din teren. Despre „vizual”, arhitecții au fost și mai critici. Ei au semnalat că viitoarea cabană, chiar și făcută din lemn, nu are nimic în comun cu ghidul pentru zona de munte, nici cu faptul că la munte ninge și este nevoie de un anumit tip de acoperiș. Structure Design și Coșoveanu au mai avut și alte proiecte de case de vacanță criticate de cei de la urbanism.
Detalii: Casa de vacanță în care „te înțepi.”Cum se fac casele de recreere cu vedere spre lac
A doua casă de vacanță propusă tot la Râșca, tot pe o parcelă concesionată de Primărie, vizavi de prima, a strârnit același reacții. Documentația a fost făcută de Arhidom și susținută de urbanistul proiectului, arhitetctul Daniela Tămaș. Per ansamblu, propunerile de amplasare au fost acceptate, însă arhitecții i-au transmis proiectantului că, dacă trimite același proiect vizual, va fi întors din drum. „Să îi transmiteți domnului coleg responsabil cu conceptul că, dacă trimite același fel de proiect, nu îl trec. Să vină să îi arăt, pe ghid, cum trebuie făcute construcțiile la munte. Nu se poate o casă cu două balcoane. De acum o să lăsăm niște formate vizuale care să le permită colegilor să își exerseze creativitatea de „n” ori dar care să ancoreze construcțiile în zona unde se propun. Trebuie luat în calcul în aceste situații că aceste case de vacanță se fac la munte unde ninge”, a semnalat arhitectul Horațiu Răcășan din comisie. Arhitectul județului Claudiu Salanță a avut același punct de vedere privind „fața” caselor de vacanță.
Comisia s-a mai îmbunat în faza unei case de vacanță propusă în comuna Gilău, în zona campingului El Dorado, documentație semnată de CMM Arhistruct și de urbanistul Ștefan Marina. Casa se propune pe un teren de 2100 mp iar ”vizualul” a primit aprobarea specialiștilor din Comsia de Urbanism.
[…] Cum se fac casele de vacanță de la munte și cum vor specialiștii să îi învețe meserie pe proiectanți. Subiectul caselor de vacanță e unul sensibil la urbanism, mai ales că arhitecții au atras atenția că multe din casele care ajung pe masa comisiei sunt, de fapt, niște „viloace” foarte mari, care confiscă peisajul, iar arhitecții care le fac nu se mai obosesc să se străduiască să producă locuințe mai economicoase și de mai mare calitate, relatează Actual de Cluj. […]