Închide

Daniel Dines, co-fondatorul primului „unicorn” românesc, companie cu echipă și la Cluj: „S-ar putea să fim mai aproape decât credem de momentul în care să punem capăt acestei capcane de muncă manuală și repetitivă pe care oamenii o desfășoară de la începutul agriculturii”

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 29, 2021 0 379

Tehnologia a creat un nivel de viață mai bun în întreaga lume  și probabil că trăim „în cea mai bună lume cunoscută de oameni până acum”, consideră Daniel Dines, co-fondatorul și CEO-ul UiPath, prima companie „unicorn” pornită din România, listată la New York, dar care are încă echipe în țară, inclusiv la Cluj. Într-un interviu pentru CNBC, Dines spune că obiectivul companiei pe care a fondat-o este de a le permite angajaților să se concentreze doar pe părțile din munca lor pe care oamenii le pot face mai bine decât mașinile și explică de ce nu ar trebui să ne fie frică că roboții ne fură job-urile.

Compania de IT specializată în automatizarea proceselor industriale, prin robotizare, a fost înfiinţată în 2005 de doi ingineri de software români, Daniel Dines și Marius Tîrcă. Acum, UiPath are sediul central în New York City, este prezentă în țări din Europa, America de Nord și Asia şi are printre parteneri nume ca Google, IBM, Microsoft sau Oracle. Compania s-a listat în acest an la bursa de la New York. Aproximativ un sfert din cei peste 2.500 de angajați ai companiei acum globale  își au sediul în București, România. UiPath are un sediu și la Cluj, din 2019.

Întrebat ce le transmite oamenilor cărora le e frică de automatizare, Dines spune că ar trebui să vorbim, de fapt, despre progresul tehnologiei. „Cred că ne aflăm într-un moment foarte interesant din istorie în care s-ar putea să fim mai aproape decât credem de momentul în care să punem capăt acestei capcane de muncă manuală și repetitivă pe care oamenii o desfășoară de la începutul agriculturii în urmă cu 10.000 de ani. Dacă puteți elimina această parte a unui loc de muncă, cu toții ne putem concentra mai mult pe lucruri pe care oamenii sunt mult mai bine echipați să le facă”, spune Dines.

„Aș argumenta că cea mai dificilă slujbă de pe această planetă este de a convinge un grup de oameni să vâslească în aceeași direcție. Dacă putem colabora mai bine, dacă devenim mai buni lideri, strategi și gânditori critici, asta cred că va avea o influență extraordinară asupra naturii locurilor de muncă, a calității locurilor de muncă și a calității vieții noastre. Cred că putem fi de acord cu toții că, în ciuda neajunsurilor tehnologice, în cele din urmă a creat un nivel de viață mai bun în întreaga lume; Și probabil că trăim în cea mai bună lume cunoscută de oameni până acum”, arată fondatorul UiPath.

Dines a explicat și de ce a ales New York-ul ca sediu. „În multe feluri, cred că în New York este mai bine să construiești o echipă comercială. Suntem mai aproape de clienți în funcție de fusul orar – în special companiile din sectorul B2B, companiile din sectorul financiar, sectorul sănătății și sectorul public”, a spus Dines.

Interviul integral AICI

Citește și:

Interviu. Primul „unicorn” românesc şi-a deschis birou cu programatori la Cluj. Despre IT şi brand de Cluj, cu Andrei Roth, manager de „campus”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare