Închide

Cursuri de prim ajutor, gratuit, în Parcul Central

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 08, 2017 0 244

Cursuri de prim ajutor şi workshop-uri medicale în acest week-end în Parcul Central. Clujenii pot participa în acest final de săptămână la două evenimente dedicate sănătăţii: Maratonul Resuscitării cu SMURD Cluj și Trei zile de Sănătate – OTM Cluj, axate pe prevenția și îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

SMURD Cluj ţine duminică curs gratuit de prim ajutor. Maratonul Resuscitării este un proiect inițiat în 2015 de către medicii si paramedicii voluntari SMURD CLUJ, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe. În cadrul evenimentului, medicii și paramedicii SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit în incinta Parcul Central din Cluj-Napoca între orele 10:00 si 18:00. Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea sâ pună întrebări, fiind o discutie deschisă cu voluntarii SMURD. Limba de predare principală este româna, dar vom asigura predare și în limbile engleză, franceză si maghiară. Tehnicile dobăndite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția cailor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului. Proiectul a debutat în anul 2015 cu 25 medici si paramedici voluntari SMURD, cu 20 manechine resuscitare împrumutate, iar 740 de persoane au fost instruite în aplicarea manevrelor de resuscitare. Proiectul a continuat în 2016 cu 1450 de persoane instruite și în 2017 cu o ediție de iarnă cu 1020 de persoane instruite.

Organizaţia Tinerilor Medici vine cu programul Trei zile de Sănătte, la clădirea Casino, tot în Parcul Central în perioada 7-9 iulie. Prima parte a zilei, orele 10 – 15 e dedicată Consultațiilor pluridisciplinare ( Neurologie, Ortopedie, Dermatologie, Medicină internă, Oftalmologie, Nutriție, Consultanță farmacologică etc). A doua parte a zilei, orele 15-18 vine cu Workshop-uri medicale pentru pacienți ( îngrijirea plăgilor, administrarea medicației). Seara, de la ora 19:00 au loc conferințe pe teme medicale de interes general

Nici un comentariu

Scrie un comentariu