Închide

Cum vrea Centrul Cultural Clujean „să ia fața” muzeelor clujene

AdministrațieCulturăTop News by Catalin Suciu - mart. 05, 2018 0 784

Un concurs de soluții lansat peste doi ani ar urma să aducă Clujului un muzeu inedit, cel puțin în premieră pentru România. Este vorba despre un parc al etnografiei intergalactice care urmează să fie construit pe reputația actualului muzeul al satului de la Cluj, din zona pădurii „bântuite” Hoia și pe care Centrul Cultural Clujean și l-a asumat ca proiect cultural care să ducă la dezvoltarea orașului.

„Peste tot în Occident muzeele devin spații publice. Așa ar trebui și la noi. E important modul în care muzeele își regândesc propriul spațiu. Momentan curțile nu sunt mereu deschise, nu ai cum să bei o cafea acolo, nu ai cum să intri decât atunci când e o expoziție acolo. În vest nu se întâmplă așa ceva. Parcul intergalactic pe care noi vrem să-l facem este o inițiativă menită să construiască pe reputatia parcului etnografic și să aducă și mai multă greutate în această zonă a Clujului. Vorbim despre o atracție care să lege geografic și conceptual parcul etnografic și pădurea Hoia, cunoscută peste tot în lume ca unul dintre cele mai bântuite locuri de pe planetă. Noi ni l-am imaginat cu artiștii ca o nouă extindere a parcului etnografic, un parc de artă și tehnologie. Te plimbi pe iarbă în acest parc, te vei plimba și vei vedea un pavilion de tehnologie, care îti prezintă cum e viața pe alte planete, un spațiu în care artiștii și tehnologii lucrează împreună pe tehnologii ale prezentului și viitorului”, a explicat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean (CCC) (asociația care continuă proiectele Clujului puse la bătaie pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021).

Concret, CCC și-a propus ca în doi ani de zile începând din 2018 să lanseze o temă de proiectare pentru un concurs de soluții în urma căruia să rezulte parcul etnografiilor intergalactice la Cluj. Proiectul câștigător de la respectivul concurs va stabili felul în care va arăta acest parc gândit pe un teren de câteva hectare aflat în vecinătatea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. „Ne propunem ca acest parc să fie și un model de business. Nimeni nu vrea să creeze un nou muzeu care să fie subvenționat din bani publici. Muzeele sunt importante, trebuie să  fie spații vii, să atragă oameni, să găzduiască oameni acolo. În 2 ani vrem să concepem un proiect sustenabil pentru a pune Clujul încă o dată pe hartă prin acest concept unic în lume. Știu că numele îl face să pară naiv sau de nefăcut, dar parcul etnogreafiei intergalactice este concret”, a subliniat Teișanu.

Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, un susținător al proiectului spune că deja un parc de acest gen a fost creat în Statele Unite ale Americii, însă ideea este încă o premieră pentru România și merită testată.

Vezi și:

Eveniment inedit pentru a pune bazele unui nou parc unic în lume: Parada Monștrilor a la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.