Închide

Cum va arăta vizualul TIFF din acest an

Cultură by Actual de Cluj - apr. 28, 2018 0 142

Tradiționalul vizual al festivalului de film Transilvania reproduce în acest an posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, „Persona”, cu celebrele actrițe Maia Morgenstern și Oana Pellea.

E a 17-a ediție a festivalului de film de la Cluj iar vizualul din acest an este un omagiu adus legendarului cineast suedez, căruia TIFF îi dedică în acest an o retrospectivă la 100 de ani de la naștere, dar și capodoperei sale incontestabile, supranumită ,,Muntele Everest al analizei cinematografice’’.
Înfruntarea pe muchie de cuțit dintre o actriță refugiată în muțenie (Liv Ullmann) și infirmiera sa (Bibi Andersson) face obiectul filmului în alb-negru regizat de Bergman în 1966. În 2018, Maia Morgenstern și Oana Pellea recreează una dintre scenele-cheie din „Persona”, emblematică pentru relația de interdependență dintre cele două personaje și vampirizarea psihologică despre care vorbește filmul. „Este o interpretare reverențioasă, agrementată cu un discret twist transilvănean, în care transferul de personalitate ia forma unei veritabile relații vampirice”, explică organizatorii festivalului de film. „Am acceptat propunerea TIFF-ului din trei motive: e un festival pe care l-am admirat și sprijinit încă de la prima ediție, îl ador pe Ingmar Bergman și o ador pe Maia. M-a încântat rezultatul final și m-a convins încă o dată că am avut dreptate să accept această provocare”, spune Oana Pellea. „E paradoxal”, adaugă Maia Morgenstern. „Pentru mine s-a închis un cerc. Coincidența face că m-am întâlnit mai întâi cu scenariul de la Persona când, în facultate, mi-am dat o restanță la actorie cu o scenă din acest mare film – pe care abia ulterior l-am văzut. Să recreez acum cu Oana această secvență-citat, apropiindu-ne cu tot umorul, gingășia, reverența și curajul de Persona, a fost o incursiune esențială în dragostea pentru cinema și pentru această meserie. Cu atât mai importantă cu cât ea a fost prilejuită de TIFF, un festival ca o mare sărbătoare care înseamnă întâlnirea – la mine acasă – cu autorii de film. Cu marii maeștri, dar și cu cei aflați la început de drum”.

Videoclipul ediției din acest an a TIFF va fi lansat pe pagina de Facebook a festivalului și e regizat de frații Anton și Damian Groves

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare