Închide

Cum va arăta Liceul Lucian Blaga modernizat? Primăria și organizatorii concursului de soluții au anunțat proiectul care a câștigat competiția pentru extinderea și dotarea cu funcțiuni noi a liceului situat într-un cartier istoric al orașului

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 06, 2023 0 598

Biroul Arhi Box din Cluj a câștigat premiul 1 la concursul internațional de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”, situat pe Aleea Băișoara, în cartierul Gheorgheni, și a străzilor adiacente. Competiția a fost lansată oficial pe data de 23 decembrie 2022 și a fost organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania a OAR, având ca Autoritate Contractantă – Municipiul Cluj-Napoca. Rezultatele jurizării au fost anunțate azi.

În cadrul competiției au fost depuse 33 de proiecte, aceasta fiind „cea mai mare participare la un concurs de soluții organizat de primărie”, spune Ovidiu Cîmpean, coordonator al Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) lansat sub umbrela primăriei, actualmente secretar de stat. „Am avut participanți din Cluj și din țară, din București, Iași, Brașov, Timiș, dar am avut și participare internațională – din Belgia Ungaria și Italia”, a completat Ovidiu Cîmpean.

Ina Stoain, cea care a lucrat la tema de concurs, arată că subiectul principal în acest caz ține de aglomerarea infrastructurii școlare – acest liceu are de la clasa 0 la clasa a 12-a și aproximativ 1000 de elevi, iar clădirile școlii sunt împărțite pe două loturi.  „Cei aproximatic 1000 de elevi care învață în școală nu dispun de spații pentru orele de sport, pentru locuri de masă, pentru organizarea unor activități în comun. Practic, infrastructura școlară a ajuns să fie blocată doar cu școli de clasă. Școala are nevoie de mai multe spații decât cele de clasă, pentru a desfășura activitatea la cel mai înalt nivel. Sunt două școli din 1970 care trebuie extinse și e nevoie de suplimentare de funcțiuni. E de remarcat că cele două clădiri sunt într-un cartier istoric, din anii ’60, iar intervenția trebuie să țină seama de locul în care sunt amplasate aceste clădiri și de felul în care au fost gândite inițial, iar arhitecții trebuie  să dezvolte și spațiul adiacent”, spune Stoian.

„Am considerat că e important cum să creezi un mediu centrat pe elevi, să se creeze un mediu pe care elevii să îl ocupe cu plăcere, în care să îți placă să predai și să înveți. Juriul nu a găsit o soluție perfecă, nici nu ne așteptam la așa ceva, dar am găsit câteva proiecte mai reușite decât altele, iar la final am fost convinși, în unanimitate, că am găsit soluția care rezolvă temele foarte bine, chiar dacă nu perfect. Am făcut recomandări pe care sper că le veți implementa”, a spus Michál Cohen, președinta juriului.

În perioada 3 – 5 martie 2023 a avut loc jurizarea proiectelor, iar rezultatele competiției au fost anunțate azi: câștigătorul premiului 1 e biroul Arhi Box, avându-i ca autori principali pe Andrei Andone, Ștefania Pustai, Mihai Racu (fost membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a orașului), Hunor Bako, Călin Lada. „Vreau să le mulțumesc organizatorilor și mai ales colegilor pentru efortul depus și multele seri  prelungite pe care le-am petrecut împreună, am dezbătut mult, am trecut prin multe scenarii ca să ajungem la această soluție”, a spus Racu.

Cîmpean a prezentat și pașii următori: urmează negocierea cu o comise tehnică, pentru stabiliarea duratei serviciilor de proiectare și negocierea prețului final, semnarea contractului de proiectare. „În 18 luni sperăm să avem predat proiectul tehnic final și între timp să obținem și finanțarea europeană pentru a demara lucrările”, a spus reprezentantul municipalității.

Ce urmărește concursul?

Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru modernizarea și extinderea Liceului „Lucian Blaga”, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Municipalitatea dorește rezolvarea a cât mai multe din lipsurile și problemele cu care se confruntă în prezent atât clădirile, instituția Liceului Lucian Blaga din Cluj-Napoca, dar și spațiul urban adiacent. Ca atare, se urmărește obținerea unei soluții optime, cu un buget de investiție mediu, care să propună o foarte bună gestionare a lucrărilor de construcții necesare atingerii obiectivelor, respectând normele și standardele din domeniul construcțiilor școlare și, în același timp, a funcțiunilor conexe și reglementările urbanistice ale zonei.

Scopul concursului a fost găsirea echilibrului optim între modernizarea funcțională a clădirilor școlii, integrarea în sit a extinderilor, aspectul arhitectural, soluțiile tehnice, soluțiile economice, soluțiile funcționale pentru extinderea liceului în aria de concurs, dar și transformarea străzilor adiacente într-un spațiu urban vibrant, de bună calitate.

PREMIILE ACORDATE

PREMIUL I –valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 3 564 809 LEI fără TVA

Proiectul cu numărul nr. 119, JZ1984, Arhi Box s.r.l

Autori principali: Andrei Andone, Ștefania Pustai, Mihai Racu, Hunor Bako, Călin Lada.

Colaboratori arhitectură: Ștefania Pașca, Dragoș David, Luisa Azamfirei, Gabriel Sevan, Vlad Filip, Daniel Negrea.

Colaboratori specialități: Ing. Horia Pop.

 

Aprecierea Juriului: „Echipa câștigătoare răspunde în mod holistic tuturor aspectelor complexe ale temei de concurs și stabilește un exemplu de urmat ca tipologie de școala deschisă spre exterior. Această tipologie este inovativă din punct de vedere al infrastructurii educaționale din România. Echipa și-a concentrat de asemenea eforturile spre proiectarea unei școli pentru toate vârstele. Propunerea dialoghează cu grație atât cu țesutul urban, cât și cu peisajul și topografia locală. Stabilește conexiuni pozitive cu parcul în partea de est și îmbunătățește comunicarea dintre cele două situri, precum și cu aleile din țesutul urban spre vest, cu accent pus pe mers pe jos, ciclism, calmarea traficului, buzunare urbane și spații de joacă”.

PREMIUL II – 75.000 LEI TVA inclus

Proiectul cu numărul nr. 131, SA3840, Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură

Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu și arh. Octav Silviu Olănescu.

Coautori: arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan.

Colaboratori specialități: ing. Ovidiu Rusu.

Aprecierea Juriului: „Propunerea oferă un exemplu de răspuns diferit, inteligent și eficient la cerințele temei de concurs, aratand cum o întreagă infrastructură educațională ar putea fi transformată pentru secolul XXI. Prin contrast cu soluția câștigătoare, aceasta este o rezolvare exemplară a unei soluții orientate spre interior. Propunerea este foarte eficientă în ceea ce privește extinderea spre strada, diminuind retragerea de la strada și maximizând curtea școlii spre est. Frumusețea acestei scheme vine din simplitatea sa – oferă o clădire compactă, dar dinamică și flexibilă in acelasi timp, care are de asemenea, potențialul de a fi extrem de eficientă din punct de vedere energetic”.

PREMIUL III – 40.000 LEI TVA inclus

Proiectul cu numărul nr. 130, AA3737, NORMA ARHITECTURA SI URBANISM

Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea, Filip Oana Antonia, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae, Szilveszter Szabolcs.

Colaboratori specialități: Dobrican Ștefania.

Aprecierea juriului: „Această propunere oferă un răspuns foarte puternic contextului urban. Școala secundară este împărțită între cele două situri, ceea ce a fost pus sub semnul întrebării, dar am fost de acord că aceasta ar putea fi o soluție gestionată, în care elevii mai mici ai școlii gimnaziale să rămână pe situl școlii primare de la nord. Conducerea școlii va confirma dacă acest lucru este posibil. Orientarea nord-sud a noului bloc nordic se potrivește foarte bine cu țesutul urban din vest, iar acest lucru a fost apreciat de juriu ca fiind o modalitate bună de integrare a propunerii în contextul urban”.

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiectul cu numărul nr. 113, NM2023, S.C. Simple Architecture S.R.L. Autori principali: Chioran Bogdan, Boca Ștefania, Rădac Florin, Pintea Dan Andrei, Hăprian Alexandru Coautori: Pop Monica Rodica

Colaboratori specialități: Claudia Petrasciuc.

Aprecierea juriului: „Această propunere primește o mențiune specială datorită integrării sale sensibile în contextul mai larg și a expresiei arhitecturale încântătoare care pune accentul în egală măsură pe vechi și nou, conferind o identitate aparte comunității școlare, una de care pot fi mândri. Această schemă reușește să echilibreze cu succes vechiul și noul”.

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiectul cu numărul nr. 121, MW0503, Gereben Marián Architects Ltd. Autori principali: Gereben Péter, Marián Balázs Coautori: Gereben Marián Architects Ltd.

Colaboratori arhitectură: Ivicsics Júlia; Percz Gábor; Tábi Sára (Gereben Marián Architects Ltd.) Colaboratori specialități: Tihanyi Dominka; Kovács Árpád; Szohr Gábor (Újirány Tájépítész Ltd.), Módi Miklós.

Aprecierea juriului: „Am apreciat faptul că tratarea limitei de sit este diferita pentru cele două școli. O grădină comunitara separă clădirea școlii de drum pentru clădirea din nord. Clădirea sudică, care găzduiește elevii mai mari, prezinta o dala urbana curbata care generează limita. Această propunere primește o mențiune specială pentru atenția acordata spatiul verde si ecologiei sitului”.

Expoziția tuturor proiectelor participante la concurs va putea fi vizitată la Casino Centrul de Cultură Urbană, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, Cluj-Napoca.

Juriul Concursului

· arh. Michál Cohen (UK)

· arh. Anca Mihalache (UK)

· arh. Tamás Fialovszky (HU)

· arh. Daniel Tellman (RO)

· arh. urb. Vera Marin (RO)

· arh. Irina Tulbure (RO)

· arh. Eleonora Dulău (RO) – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR

Membri supleanți:
arh. Andreea Mureșan (RO) – Reprezentant Primăria Cluj-Napoca
arh. Dragoș Dascălu (RO)

Imagini: Randări participanți concurs, OAR Concursuri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.