Închide

Cum stăm până acum cu banii europeni și la ce „visăm” din 2015. Varianta ministrului Fondurilor Europene

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 19, 2015 0 509

Cu 1 miliard de euro corecții pe actualul exercițiu bugetar, beneficiari de fonduri îngropați în hârtii, dosare de fraudare a fondurilor europene deschise și grad de absorbție de numai 53%, ministrul fondurilor europene „prezice” totuși, pentru viitor, vremuri mai bune pentru banii europeni în România, de zilele cu „inovare” în conferințe de Cluj: atingerea pragului de 80% grad de absorbție până la final de an, disponibilitatea a 1,5 miliarde de euro de cheltuit pe Cercetare-Inovare și perspectiva ca România să absoarbă 100% din fondurile disponibile în următorul cadru financiar. Ministrul Eugen Teodorovici a fost prezent azi la Cluj la întâlnirile Cluj Innovation Days, organizate de clusterul Cluj IT.

„Suntem la 53% absorbție, dar avem toate argumentele să sperăm că anul acesta ajungem la 80%. Sunt sigur că România va cheltui 100% din următorul cadru financiar. Important e să cheltuim repede și pe proiecte cu impact foarte mare în economie”, spune Teodorovici, adăugând cifre pentru sumele care au intrat în țară până acum, pe „linieeuropeană: 2,8 miliarde în 2013, 3,5 miliarde în 2014 și estimări de 5 miliarde de euro în 2015. Noile programe urmează să se lanseze din aprilie, mai, iar pentru următoarele linii de finanțare ministrul a promis un sistem eficientizat și acces mai facil la bani: sistem electronic, simplificat și personal în domeniu salarizat în funcție de performanță. „Totul va fi mai facil. Practic, dispar hârtiile!”, spune Teodorovici.

Cu toate că e departe de a fi fruntașă în Uniunea Europeană cu gradul de absorbție (de puțin peste 50%), România se confruntă cu nereguli privind finanţările europene și pe banii deja atrași. Cu înteruperi de plăți, pe fondul verificărilor și a suspiciunilor de fraudă în cazul unor proiecte pe bani europeni, ministrul a mai ținut să facă o precizare: întreruperile sunt temporare. Chiar și așa, România va încheia actualul ciclu bugetar cu corecții de 1 miliard de euro, a admis ministrul. „E o sumă foarte mare! S-au pus în funcții cheie oameni care nu trebuia să fie acolo”, spune Teodorovici amintind de neregulile din cadrul unor proceduri de achiziții publice. Acesta susține aplicarea legii răspunderii ministeriale: „să fie luat fiecare ministru în parte și văzut cum se face vinovat, dacă se face vinovat (în ceea ce privește problemele privind fondurile europene, n.red.), de ce acțiuni sau inacțiuni. Fiindcă uneori și lipsa de acțiune duce la rezultate proaste”, a spus Teodorovici.

Cluj Innovation City, mega-proiectul de orășel al clusterului Cluj IT, are șanse să beneficieze de finanțări europene, a mai spus ministrul la Cluj. „Pe acest domeniu, cercetare, inovare, telecom, România are alocată în următorul cadru financiar 2014-2020 suma de 1,5 miliarde de euro. După martie-aprilie se pot depune proiecte. Aștept să văd proiecte. E a 3-a conferință (Cluj Innivation Days), sper ca la a 4-a să dăm exemple de proiecte care se implementează”, spune Teodorovici.  La rândul său, președintele Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai, a precizat că organizația pe care o reprezintă are în pregătire o serie de proiecte pentru care se vor solicita fonduri europene.

 

Față în față cu moțiunea

Luna trecută, moțiunea simplă „Fondurile europene în guvernarea PSD – între Făt-Frumos și Fata Morgana”, inițiată de Opoziție și adresata ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost respinsa de plenul Camerei DeputatilorSemnatarii își propuneau, prin acest text, să prezinte „o imagine realistă” asupra situației fondurilor europene și îi solicitau ministrului Eugen Teodorovici să răspundă în fața Parlamentului la „problemele” legate de absorbția fondurilor europene. Citat de presa centrală, Teodorovici a declarat atunci, în plenul Camerei Deputaților, că situația fondurilor europene se află „între Făt-Frumos și Fata Morgana”, adică între guvernarea PSD și programul de guvernare PNL 2015 și că toate propunerile pe care liberalii le-au făcut în moțiunea simplă pe acest domeniu le-a transpus deja în practică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare