Închide

Cum stă Clujul pe harta salariilor: Locul 2, după București. Cifre și explicații

Economie by Kristina Reştea - dec. 15, 2022 0 404

Câştigul salarial mediu net al românilor a trecut în această toamnă de 4000 de lei, dar diferențele între cele mai sărace și cele mai bogate zone ale țării sunt sesizabile: de la 2886 de lei în Harghita la 5243 lei în București, iar Clujul este județul cu cele mai mari salarii după București, arată datele centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna octombrie 2022, a fost mai mare cu 21 %.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât în luna august 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 4003 lei, în creştere cu 70 lei (+1,8%) față de luna august 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16085 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2233 lei).

Menționăm însă că, în mod tradițional, cele mai mari salarii se înregistrează în sectorul Tehnologia Informației, dar în această lună s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale,
bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”).

Economiștii de la Romanian Economic Monitor subliniază că în județele din top (București, Cluj, Timișoara) majoritatea angajaților (57-76%) lucrează în sectorul serviciilor, incluzând un sector IT&C puternic. În județele cu cele mai mici salarii medii, sectorul serviciilor are un rol mai puțin dominant (în general sub 50% din totalul angajaților), agricultura și industria având o pondere mai semnificativă față de alte județe.

În ceea ce privește evoluția de la un an la altul, creșteri semnificative s-au înregistrat în Sălaj (24,5%), Sibiu (18,6%) sau Brăila (18,4%).

Harta:

 

Datele centralizate de echipa de la UBB arată că există o diferență destul de semnificativă între cele mai mari și cele mai mici salarii medii nete la nivel județean: capitala conduce cu 5243 lei/lună urmată de la o distanță de județul Cluj (4791 lei) și Timiș (4335 lei). La polul opus se află județele Teleorman (2967 lei), Vrancea (2955 lei), respectiv Harghita (2886 lei) pe ultimul loc.

“Dat fiind faptul că vorbim de salarii medii, diferența dintre primul și ultimul loc în clasamentul județelor este foarte mare, salariul mediu din București fiind aproape dublu față de cel mai mic salar mediu net județean”, subliniază Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, citat de Economedia.

“Analizând județele cu cele mai mari salarii, se pot constata câteva caracteristici comune care pot explica diferența uriașă față de județele codașe. Structura economică a județelor din top este una destul de similară: sectorul serviciilor este dominant, majoritatea angajaților lucrând în acest sector, pe când rolul agriculturii, respectiv al industriei este mai redus comparativ cu celelalte județe. De asemenea, în aceste județe în cadrul sectorul serviciilor se observă o pondere relativ ridicată a serviciilor IT și telecomunicații, care angajează un număr ridicat de persoane cu salarii mult peste media națională. Totodată, aceste județe reprezintă o destinație populară în rândul companiilor multinaționale prezente pe piața din România, unde cel puțin la nivelul joburilor administrative și manageriale, salariile sunt mai ridicate”, completează Szász.

Salariile de la Cluj

În contextul în care subiectul mediei salariale de la Cluj a stârnit o amplă dezbatere pe rețelele de sociale, (unde s-a lansat un sondaj și întrebarea „Ajungeți la salariul mediu pe lună?”), după cum relata Actualdecluj.ro, economiștii vin cu o serie de explicații.

“În capitală sau în câteva județe, precum în Cluj, salariile medii nete pot părea foarte ridicate față de percepția din practica de zi cu zi. Legat de acest aspect, trebuie menționat faptul că distribuția diferitelor categorii de salarii nu este simetrică, iar câteva valori extrem de ridicate (precum salariile manageriale) pot distrorsiona semnificativ statisticile oficiale privind valoarea medie calculată pe județ. Un alt aspect important de punctat este faptul că pe baza informațiilor noastre aceste statistici conțin doar salariile plătite în cadrul companiilor cu cel puțin 4 angajați. Este foarte probabil că dacă am include în această statistică și firmele cu mai puțin de 4 angajați, această medie ar scădea într-o oarecare măsură, aratând astfel o imagine mai apropiată de percepția reală a populației”, menționează prodecanul FSEGA.

Salarii în creștere

Conform datelor Direcției Județene de Statistică, salariul mediu net a fost în octombrie în Cluj de 4.849 lei, mai mare cu 58 lei comparativ cu luna anterioară și cu 558 lei mai mare față aceeași lună a anului trecut. În ce privește câștigul salarial mediu brut, în octombrie acesta a fost de 7.807 lei, în creștere cu 102 lei față luna precedentă și mai mare cu 857 lei față de luna octombrie a anului 2021.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna octombrie 2022, a fost mai mare cu 21 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după București, precizează instituția.

Doar de două ori a mai depășit salariul mediu net în Cluj pragul de 4.800 de lei – în martie, când acesta a ajuns la 4.821 lei, și în mai, când acesta a atins un record de 4.864 lei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.