Închide

Cum stă Clujul pe harta investitorilor în centre de servicii

DezvoltareEconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 08, 2015 0 564

Clujul este unul dintre cele mai atractive orașe pentru operatorii de centre de servicii din țară, iar România e una dintre cele mai atractive țări din regiune în acest sector. Cu un PIB mult sub media europeană, dar și creșteri în piața IT în ritm mai rapid, România oferă încă și costuri mult sub cele pe care le au companiile în vecini.

Datele privind costurile, salariile și oferta de pe piața forței de muncă în marile centre economice și universitare au fost surprinse în una dintre prezentările de la Romanian Outsourcing Summit, susținută de Francesca Postolache, Partner, Audit Services, la PricewaterhouseCoopers România. Studiul „Competitive advantage of Romania as an BPO/SSC location a fost transmis pentru Actualdecluj.ro de Extind Management.

România are un nivel al Produsului Intern Brut / locuitor mult sub media europeană ( minus 62%: 7.100 euro în România față de media UE-27 de 18.600 de euro), dar piața locală de IT crește într-un ritm mai rapid decât cel al creșterii economice. Pe un grafic construit pe două axe (costuri de înființare a unui centru și maturitate a pieței), Clujul se plasează sub Timișoara, pe ambele dimensiuni. Alături de cele două centre urbane, care sunt cele mai scumpe, dar și cele cu piețele cele mai mature, printre locațiile potrivite pentru centre de servicii/outsourcing raportul PWC mai pune orașele Craiova, Oradea, Târgu Mureș, Brașov, Iași și Sibiu.

 

Sursa: PwC

Sursa: PwC

 

Cele mai mari hub-uri de centre de servicii sunt București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, iar companiile menționate pe harta de Cluj sunt Steelcase, Bombardier, Groupama, Xerox, Office Depot, Genpact, ING și, în curs de implementare, proiectul Siemens, companie care s-a instalat anul acesta cu un centru de cercetare-dezvoltare la Liberty Technology Park.

În ceea ce privește costurile de operare, România este unul dintre cele mai atractive țări din regiune: cu un salariu mediu brut de 670 de euro pe lună, țara noastră e mai scumpă doar decât Bulgaria (548 de euro). Urmează Serbia (695), Ungaria (1045) și Slovacia (1108 euro). În țară, costurile cu forța de muncă sunt comparabile în marile centre universitare/economice: 290-360 euro/lună în Cluj și Timișoara, ceva mai mici în Iași (260-345) și 350-420 euro/lună în București, pentru opertori cu experiență mai mică de 3 ani.

Sursa: PwC

Sursa: PwC

Chiriile medii în imobile de clasa A și B sunt de 9-12 euro/mp în Cluj, 10-13 euro în Timișoara, 7-11 în Iași și 12-18 euro în București.

Cererea din partea companiilor din IT și a operatorilor de centre de servicii i-a determinat pe dezvoltatorii de birouri să demareze o serie de proiecte de noi centre de afaceri în Cluj. O treime dintre birourile aflate în curs de execuție la nivel național sunt în Cluj, orașul din Transilvania având cea mai populară piață din afara Capitalei pentru dezvoltatorii de pe acest segment, arată analiza semestrială a evaluatorilor de la Darian. Bucureștiul contabilizează peste jumătate din spațiile de birouri din proiectele aflate în curs de execuție.

Citește și

IT-iștii au adus la Cluj dezvoltatorii de birouri: o treime din spațiile aflate în lucru în România sunt în capitala Transilvaniei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.