Închide

Operațiunea teii a debutat în forță pe Bulevardul Eroilor. Primăria spune că s-a trezit cu teii asfixiați și de aceea ei se vor înlocui. Cu tei la 4400 lei bucata

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 08, 2015 1 1148

Cu picamerul, cu o echipă de muncitori și cu o mașină de tractări auto, administrația locală a început să înlocuiască copacii de pe pietonalul Eroilor. Vechii tei vor fi înlocuiți tot cu tei. „Am auzit că e bună floarea pentru ceai. Se va putea culege”, ne dezvăluie unul dintre oamenii din echipă.

DSC_2737

A fost nevoie de aproape un an după sesizări publice chiar din partea unor consilieri locali care reclamau copacii uscați din centrul orașului pentru ca administrația locală să intervină. Inițial se motiva că teii plantați nu s-au adaptat climatului. Acum, primăria spune că din pricina unei conducte de apă din zonă vechii tei au fost asfixiați, așa că este nevoie ca ei să fie înlocuiți, cu speranța că de această dată vor rezista.
„Se vede cu ochiul liber cum o parte din teii italieni plantaţi pe pietonala din centrul oraşului nu au frunze suficiente şi unele crengi par chiar uscate. La fel este şi situaţia unor arbori din Piaţa Unirii, care sunt complet uscați. Au fost mai multe discuţii legate de cauza care provoacă aceste probleme şi se pare că specia de arbori aleasă de arhitecţi şi de municipalitate nu este una potrivită pentru climatul din Cluj. O altă explicaţie ar fi faptul că teii nu au fost plantaţi corespunzător. Având în vedere că în zona centrală, spaţiile verzi au fost reduse odată cu reabilitarea şi pavarea pieţelor şi Bulevardului Eroilor, considerăm că e nevoie de mai multă atenţie şi grijă pentru cele existente”, sesiza un consilier local situația primăriei în iunie 2014. Adică cu zece luni în urmă. Vorbim de Ioan Bîldea care a fost luat în râs de colegii săi din Consiliu când a sesizat că se usucă copacii de pe pietonal Eroilor.

Imagini din vara lui 2014 cu teii de pe Eroilor și cu acțiunile primăriei de a-i aduce la viață

 

Consilierul Ionică Pop susținea tot în 2014-iunie că a analizat în profunzime situația și că a constatat că sunt afectați doar copacii foarte aproape de carosabil. „Se poate observa cu ochiul liber că la rădăcină nu pătrunde apa. Așa că trebuie săpat la rădăcină. Cei de pe aliniamentul teraselor nu sunt afectați. Se poate vedea. Primul lucru care trebuie să se facă este să se pună mâna pe sapă și să se ude, asta trebuia făcut”, declara Pop. Primarul Emil Boc susținea în iunie 2014 că administrația locală e într-i strânsă colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și că încearcă să depisteze dacă sunt probleme cu copacii de pe pietonal.

Astăzi, o echipă de muncitori echipați cu un picamer s-au apucat să îndepărteze teii din alveolele de pe jumătatea pietonală a bulevardului Eroilor. În locul acestora vor fi plantați tot tei, tei exemplare fiind deja aduse la fața locului cu o mașină de tractări auto. Muncitorii spun că erau uscați, putrezi și acesta este motivul pentru care se înlocuiesc.  „Am auzit că e bună floarea pentru ceai. Se va putea culege”, a plusat unul dintre oamenii din echipă.

 

Administrația locală, prin Biroul Mass-media, a informat că vor fi înlocuiți toți teii de pe B-dul Eroilor iar de lucrare se ocupă firma Eco Horticultura. Cifrele operațiunii teii nu au putut fi comunicate deaorece, spune aceeași structură cei responsabili sunt implicați în acțiuni pe teren. „Pe B-dul Eroilor sunt plantați tei, iar în Piața Unirii, platani. Toți teii de pe Eroilor vor fi înlocuiți. Aștăzi se plantează primii trei, urmând ca în săptămânile viitoare să se planteze și restul. Au fost niște probleme cu o conductă de apă din cauza căreia s-au asfixiat teii vechi. Acum s-a rezolvat problema și sperăm ca noii tei să se aclimatizeze”, au menționat reprezentanții Biroului Mass-media al primăriei.

Contractul pentru furnizare de arbori în următorii 4 ani a fost semnat de primărie în 5 martie cu firma Garden Center Grup, cea care a realizat dinozaurii din buscus la primăria de sector condusă de Piedone. Despre Eco Horticultura, reprezentanții primăriei spun că e parte a grupului.

Potrivit acordului-cadru, primăria plătește pe un tei peste 4400 lei, fără TVA. În acordul cadru este prevăzută o cantitate maximă de 50 de tei.

Cât plătește primăria și câți copaci va cumpăra în 4 ani

copacei contract

Inițial, în proiectul pietonalei Eroilor au fost propuși spre a fi plantați platani. În teren, s-au plantat tei pe Eroilor și platani în Piața Unirii. În unitii chiar a fost introdus un platan singuratic, în afara șirului de pa margine pieței, gândit tocmai pentru a oferi umbră în zilele insorite. Nici copacii plantați în Unirii nu au avut un parcus mai bun, tot anul trecut apărând sesizări că și aceștia au început să se usuce și că au doar cîteva mănunchiuri de frunze.

copacei 3

 

Cine e controversatul furnizor de tei

După cum scrie hotnews.ro, Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa ‘parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii și mineri din buxus al primarului din sectorul 4, Piedone. De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținut de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile”, arăta gândul.

Cine e furnizorul de copăcei al primăriei

După cum scrie hotnews.ro, Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa ‘parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii și mineri din buxus al primarului din sectorul 4, Piedone. De asemenea, gândul.info informa că Eco Horticultura și Garden Center Grup, ambele deținut de Ionuț Olteanu sunt obișnuite ale contractelor pe bani publici pentru toaletarea și amenajarea spațiilor verzi din Capitală. „Firma lui Olteanu a facut, in 2009, obiectul unui Control al Curtii de Conturi la ADP sector 1, care a constatat ca firma Eco Horticultura a umflat preturile”, arăta gândul.
O investigatie incognito “Romania Libera” a aratat ca reprezentantii firmei Eco Horticultura detinuta de Ionut Olteanu erau dispusi sa umfle preturile pentru produsele achizitionate de o primarie de sector, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului, care se cifreaza la 10% din valoarea contractului, in timp ce intermediarii afacerii ar fi urmat sa primeasca 15-20% din bani.
Garden Grup a câștigat o licitație de reecologizare a unor terenuri degradate din județul Brăila, contract încheiat cu consiliul județean condus de Bunea Stancu, trimis în judecată pentru implicare in finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din 2009.
Eco Horticultura are 67 de contracte cu statul, potrivit Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cu toate primariile de sector din Bucuresti, mai putin cea a sectorului 3.
Garden Center Grup are potrivit aceleiași surse, 144 de contracte publice cu statul.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare