Închide

Cum și-a bătut joc primăria de activiștii de mediu. Aceștia vor amendă administrativă pentru primar

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 10, 2014 0 1536

Clubul de Cicloturism Napoca are de doi ani o sentință definitivă prin care primăria a fost obligată să îi informeze cu privire la traseul pistelor de biciclete din oraș. Președintele organizației, Radu Mititean, spune că a primit un plic gros cu 90 de pagini tehnice, însă nici l-a ora actuală administrația locală nu a oferit informații cu privire la traseu: adică pe ce parte a străzii trece pista, care va fi lățimea ei, etc.

piste coerente

„M-au chemat la primărie, cică, să-mi arate traseul. După ce mi-a trimis plicul cu cele 90 de pagini din care nu reiese pe unde trec pistele. Care sunt pistele actuale, care sunt pistele noi, pe unde trec ele, cum sunt poziționate pe străzi. Eu nu vreau aceste informații pentru mine, eu le vreau pentru clujeni. Le-am spus să afișeze traseul pe site-ul primăriei. Ei au o hartă acum din care nu înțelegi nimic. Avem o sentință definitivă de doi ani de zile, pentru a primi informații de interes public, solicitate în baza legii 544/2001. Inițial ni s-au refuzat, de aceea ne-am adresat instanței. Degeaba că nici acum informațiile nu sunt pe site-ul oficial al primăriei”, a dezvăluit Mititean. Acesta a adăugat că, conform unei decizii unanime a colegilor săi, activiști de mediu, au stabilit ca un an de zile să nu mai critice primăria în ceea ce privește lipsa pistelor de biciclete sau incapacitatea de a da în folosință rețeaua de bike sharing pe care o are în pregătire institituția cu bani europeni. „Degeaba, că de un an de zile nu s-a făcut nimic. Avem opțiunea să ne adresăm instanței și să cerem amendă administrativă pentru primar pentru nepunerea în aplicare a sentinței pe care o avem. Este și aici o procedură pe care sper să o demarăm. Și aici colegii spun, să fim constructivi, să nu apelăm la forță majoră, Păi dacă suntem noi constructivi, de doi ani primăria ce face? Nimic”, a mai spus Mititea.

Clubul de Cicloturism Napoca este una dintre cele mai active ONG-uri clujeni în domeniul promovării transportului nepoluat în municipiu.

Proiectul administraţiei clujene de încurajare a transportului cu bicicleta în oraş şi în comunele Floreşti şi Apahida trebuia finalizat în august 2013. Apoi în aprilie 2013. Stațiile de închiriere au fost montate în oraș dar nu pot fi interconenctate și date în folosință din cauza unor erori din caietul de sarcini. De aceea primăria a scos la licitație un acord cadru pe doi ani și 1,6 milioane de euro pentru întreținerea sistemului. Până nu se finalizează licitația, clujenii pot să-și ia adio de la plimbările cu biciclete de la primărie. Noul termen pentru ca rețeaua de stații bike sharing să funcționeze este luna august pentru Cluj-Napoca și 2015 pentru Apahida, respectiv Florești. Managerul de proiect, Ovidiu Cîmpean, a declarat că în prezent primăria așteaptă finalizarea licitației de administrare pentru corelarea celor două contracte. „Urmează în acest an și trasarea traseului pistelor”, a mai spus Cîmpean.

Harta-Biciclete

Reţeaua pe care primăria trebuie să o realizeze implică crearea a 50 de puncte pentru închirierea bicicletelor (din care 43 în Cluj-Napoca şi restul în comunele Apahida şi Floreşti) şi dotarea acestora cu 500 de biciclete, dar şi trasarea unei rute speciale pentru biciclişti între Apahida, Cluj-Napoca şi Floreşti (14 kilometri de piste). Proiectul este unul cu finanţare europeană, în valoare totală de 14 milioane de lei. Contractul cu Viacor Engineering a fost încheiat la 11,9 milioane de lei şi implică realizarea efectivă a reţelei. După finalizarea rețelei clujenii urmează să primească carduri de la primărie pe baza buletinului, card cu care pot circula cu bicicleta prin oraș iar apoi o pot lăsa în oricare dintre rastelurile din rețea.

https://www.youtube.com/watch?v=R1YPiTwft-c

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.