Închide

Cum se restructurează cu blocuri zonele de case dintre cartierele Mărăști și Someșeni

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 29, 2021 0 548

Un bloc cu 18 apartamente dorit pe o parcelă de colț de  peste 1000 metri pătrați de pe strada Blajului nr. 2 a fost întors din drum de comisia de urbanism a Primăriei. Pe planșe, arhitectura a fost găsită ca plăcută însă modul de aplasare pe teren, abodarea față de zona verde publică învecinată și soluția de parcare cu lift propusă de proiectanți n-au fost pe placul ahitecților din comisie. Aceștia au recunoscut că, pe regulament, blocul poate sta în picioare, însă nu e o soluție corectă față de vecinătăți arătând că, odată cu crearea servituții de utilitate publică spre strada Traian Vuia și podul din zonă, blocul va fi în bătaia traficului.

Proiectant este arhitectul Vlad Negru, membru în comisia de urbanism, căruia i s-a recomandat să regândească proiectul, să fie constructiv și creativ și să își asume un compromis și o atitudine corectă față de zona verde și de viitoarea rețea de trafic preconizată în zonă.

 

În locul unei construcții parter de pe o parcelă de colț peste 1000 de metri pătrați de pe strada Blajului nr. 2 un proprietar privat (Leontin Dolha) dorește să ridice un imobil mixt, cu subsol, parter și trei etaje, cu funcțiuni de comerț la parter și apartamente la etajele superioare. Proiectul a fost discutat la comisia de urbanism a Primăriei la ședința din 23 aprilie. Proiectul e realizat de TRF Consult, biroul arhitectului Vlad Negru, membru în comisie. Zona este una de restructurare și permite construirea de locuințe colective, în regim închis.

Negru a explicat comisie că se propune o construcție cu apartemente cu trei etaje și că se va ceda o porțiune de tren de 45  metri pătrați pentru regularizarea arterelor din zona proiectului.

„În propunerea de realizare a clădirii s-a ținut seama de faptul că imobilul de pe parcela învecinată la nord este restructurabilă, prin prisma tendinței de dezvoltare și mobilare a străzii Traian Vuia și a străzilor adiacente acesteia cu programe mai ample precum este și PUD-ul din apropriere (pe strada Rodnei – n.red.), aprobat prin HCL 210 din 24.04.2020, care presupune construirea unui imobil cu funcțiune mixtă S+P+4E situat pe str. Rodnei nr. 1. Regimul de înălțime nou propus este de S+P+3E. Datorită dimensiunilor parcelei s-a optat pentru aplicarea unei tipologii “C” în organizarea construcției propuse, care să permită alipirea la aliniament pe toate laturile învecinate cu domeniul public, cu o curte interioară cu spațiu verde pe sol natural protejată de traficul arterelor învecinate”, arată proiectanții de la TRF Consult.

Pe strada Rodnei nr.1, pe o parcelă de peste 1600 mp, s-a aprobat în 2020 proiectul unui imobil cu parter și 4 etaje, cu 32 de apartamente, proiectat de Bogart Construct și de arhitecta Mirela Petrina pentru Comsport, o firmă de bricolaj din Dej, tot în zona străzii Traian Vuia. În momentul în care s-a aprobat respectiva construcție, învechinată cu imobilul de pe strada Blajului nr.2, acesta din urmă avea alți proprietari – Mihai și Corina Vieru. Între timp, parcela și-a schimbat proprietarii.

Pe Blajului, proiectanții propun un imobil mai mic decât cel de pe Rodnei, cu 18 apartamente. Blocul va avea 14 metri la cornișă spre strada Traian Vuia și 11,5 metri celelalte parcele de pe starda Blajului, după cum a explicat Vlad Negru. În curte rezultă un loc de joacă. Parcările sunt rezolvate la subsol, unde se propun și locuri pentru biciclete. Deja, la parterul comercial, proiectanții au configurat un viitor magazin Mega Image, probabil existând negocieri ale beneficiarilor în acest sens.

(randare cu viitorul bloc, sursa TRF Consult)

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că arhitectura propusă e una plăcută însă a semnalat că soluția de creare a unui calcan în spatele construcției, spre zona verde nu este în regulă.

Arhitectul Adrian Iancu din comisie a spus că, deși proiectul stă în picioare pe regulament, îi lipsește un compromis și o atitudine corectă față de zona verde, apreciind că viitorul bloc trebuie retras cu cel puțin 2 metri față de aceastră zonă.

Arhitecta Ligia Subțirică a arătat că parcarea cu lift propusă pentru acest imobil stătea în picioare dacă era vorba despre o clădire administrativă. „Mi se pare puțin probabil ca viitorii locuitori din acest bloc să își parcheze ziua mașinile altundeva decât pe stradă. Peste tot în oraș s-au propus astfel de parcări, dar în afară de cea de pe Pitești, nu s-au realizat altele pentru locuințe. Toată lumea parchează pe trotuare și pe străzi. Sunt de acord cu lifturile, dar pentru clădirile administrative, nu pentru locuințe”, a arătat Subțirică. Iancu a susținut punctul de vedere. Subțirică semnala la alte ședințe că atunci când se prevede lift pentru o construcție cu locuințe înseamnă că parcela este supraconstruită.

Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că susține noile soluții tehnice, atâta timp cât proiectanții arată că sunt mai bune decât parcările clasice cu rampă de acces și le-a cerut să demonstreze acest lucru. Arhitectul Dan Domșa din comisie a cerut ca prin documentație să se interzică închiderea balcoanelor. Arhitectul Voicu Bozac a semnalat că, la o eventuală activare a servituții de utilitate publică spre Traian Vuia, podul se poate lărgi, iar viitorul bloc va ajunge să aibă parterul îngropat. Și el a cerut o retragere mai mare a blocului față de această zonă.

Proiectantul le-a explicat colegilor că varianta sa are aviz de la Serviciul Siguranța Circulației din Primărie și că ceea ce spun colegii sunt pure speculații, servituțile de utilitate publică de aici fiind gândite prin PUG pentru a se crea o bretea de circulație spre pod și nu pentru lărgirea lui.

Iancu a fost de acord cu el, însă i-a cerut să simuleze viitorul trafic care rezultă în zonă din respectivele servituți, cu planșe și cote și să își retragă construcția, așa cum s-a discutat. Comisia și oficialii Primăriei au îmbrățișat propunerea iar proiectul a fost amânat pentru a fi completat cu respectivele observații.

Situație existentă Blajului:

Situație propusă:

Indici de ocupare:

 

(sursa: primariaclujnapoca.ro, PUD desființare corp clădire și imobil mixt S+P+3E, Blajului nr.2)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.