Închide

Cum se masacrează casele monument din centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 31, 2016 0 2508

O intervenție abuzivă la fațadă peste care curg niște ani și ajunge normalitate. Apoi peste ce s-a făcut rău, mai vine un strat nou de intervenții de aceeași factură. Este soarta multor case monument din centrul Clujului care ajung să arate potrivit nevoilor comerciale sau a dorinței proprietarilor și nu așa cum ar trebuie să arate aplicând intervențiile specializate specifice clădilor monument. Amenzile primăriei sau ale Direcției de Cultură nu sunt de ajuns să aducă normalitate la acest capitol. Rețeta aceasta se poate citi foarte clar pe fațada clădirii monument de la numărul 3, pe B-dul 21 Decembrie 1989. Goluri închise neconform la parter și acum înlocuirea porții vechi de lemn cu un grilaj metalic.

 

„Clădirea de pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 3 este clasată ca monument categoria B, avand codul:  CJ-II-m-B-07247. Casa suferise intervenții abuzive de mai mulți ani, ca de altfel marea majoritate a clădirilor istorice din oraș, tâmplăria originală fiind schimbată cu tâmplarie PVC și golurile de vitrine de la parter fiind neconforme cu arhitectura fațadei. Ceea ce mi-a atras atenția a fost o nouă intervenție din luna august – septembrie, când poarta veche din lemn a fost scoasă și în locul acesteia s-a montat o poartă din grilaj metalic. Deocamdată, foile porții originale sunt depozitate în gang. Sper ca se vor lua măsuri, cât timp se mai poate salva ceva”, a sesizat un arhitect clujean situația casei-monument de pe Bulevardul 21 decembrie 1989.

sursa: Google Maps, clădirea în 2009

sursa: Google Maps, clădirea în 2009

2016

Potrivit primăriei, pentru lucrările efectuate la imobilul din str. B-dul 21 Decembrie 1989 nr.3, poliţiştii locali au constatat faptul că intervenţia asupra faţadei a fost realizată cu mulţi ani în urmă, la data respectivă fiind aplicată o sancţiune contravenţională în conformitate cu prevederile Legii nr.422/2001- republicată, privind protejarea monumentelor istorice – intervenţie asupra faţadei.

„În ceea ce priveşte poarta de acces, din lemn, aceasta a fost demontată în vederea reabilitării, în locul ei fiind montat provizoriu un grilaj metalic ca si măsură de protecţie şi siguranţă. Având în vedere faptul că imobilul este catalogat monument istoric s-a dispus reamplasarea porţii, până în data de 01.11.2016, în caz contrar luarea măsurilor prevăzute de Legea nr.50/1991- republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii”, au menționat reprezentanții primăriei.

De fapt, potrivit practicilor curente, odată ce se face o intervenție ilegală pe o clădire monument, foarte greu se mai corectează. Recent, cititorii Actual de Cluj au sesizat că la o clădire de pe  str. Emile Zola, nr. 1 / str. Regele Ferdinand, nr. 15 s-au schimbat recent ferestrele mezaninului cu ferestre din tâmplărie PVC albă, ca parte din șantierul de amenajare interioară. În condițiile în care clădirea este monument istoric. Primăria și Direcția de Cultură au confirmat că s-a eliberat o autorizație de construire care avea la bază și un aviz de la monumente pentru o serie de lucrări, însă acestea nu se respectau, așa că s-au sesizat instituțiile abilitate (poliție și instanță).

Nu doar proprietarii privați calcă stâmb în ceea ce privește intervențiile asupra clădirilor monument, ci și autoritățile publice. Într-un alt caz, al clădirii Direcției pentru Protecția Copilului de pe strda Eremia Grigorescu, s-au trântit t termopane, pe clădirea monument, fără avize, fără autorizație. După ce primăria a sistat lucrările, Direcția subordonată Consiliului Județean, s-a reabilitat și a intrat în legalitate.

AICI, detalii despre aceste cazuri:

Boala termopanelor. Cum masacrează, nelegal, Județul o clădire monument

O altă clădire monument, aflată în proprietate publică, a zăcut nefolosită ani de zile după ce s-au făcut intervenții nelegale asupra fațadei. Este vorba despre cea de pe Memorandumului nr. 22, reabilitată recent de primărie și oferită în administrare școlii Bob care funcționează aici din această toamnă.

VIDEO Cum arată clădirea monument din centru care a stat ani de zile cu lacăt pentru că a fost prost reabilitată

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare