Închide

Cum se leagă dealul „de business” Lomb de oraș: drumul e în extravilan și trebuie „adus” în Cluj-Napoca

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 25, 2015 0 3675

 

Firma primăriei care administrează viitoarele spații de afaceri, încă în șantier, de pe Dealul Lomb a anunțat în urmă cu câteva zile că începe să caute primele zece start-up-uri pentru a-și umple incubatorul proiectat. Cele două centre „de sprijinire a afacerilor”, realizate cu bani europeni, se apropie de termenele de finalizare, stabilite pentru mai și iulie. Cu toate acestea, drumul care ar trebui să lege dealul “de business” și pe clienții săi de oraș abia acum intră în intravilan. Încă din toamna trecută, la una dintre obișnuitele vizite de șantier ale primarului, însoțit de aparate foto și camere de luat vederi, Emil Boc promitea drum și descria hotărât Lombul ca fiind locul unde va crește Clujul”.

Deocamdată, dealul are două șantiere, o „viziune” de Cluj Innovation City și o promisiune de legătură cu orașul. Mai exact, subiectul drumului a ajuns abia ieri în ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Astfel, printre proiectele private analizate a apărut și propunerea de intrare în intravilan a unui teren al municipiului Cluj Napoca, în zona Lomb. Este vorba despre drumul de acces din strada Oașului, în zona fostului teren dedicat Cartierului Lomb, pe care acum se construiesc două proiecte ale primăriei, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și centrul TEAM (Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprindere).

Suprafața de teren care trebuie introdusă în intravilan este de 60.000 mp. Proiectul de drum există, au precizat reprezentanții primăriei, în timp ce membrii comisiei erau și ei de acord că e vorba de un obiectiv pentru care interesul public e „evident”, așa că se poate accepta introducerea a încă 6 ha de teren în oraș.Accesul ține de condițiile de finanțare”, a precizat și primarul Emil Boc, făcând referire la proiectele derulate cu finanțare europeană.

 

Drum în extravilan, dar licitație demarată. Șapte doritori pentru construcție

Procedura de achiziție de lucrări pentru proiectul ”Acces din strada Oașului la cartierul Lomb din Cluj-Napoca” a fost lansată anul trecut și e încă în desfășurare. Contractul pentru amenajarea drumului de acces spre Lomb (1,6 kilometri și patru benzi, plus infrastructura de apă, canalizare, electrică, etc) a fost estimat la peste 31 de milioane de lei. Licitația s-a deschis în luna iulie. Au depus oferte firme de casă ale primăriei clujene, dar și societăți obișnuite la licitațiile administrației locale clujene. Este vorba despre Ceconi-Citadin Prest (cu terț susținător Astor Com și Aspharom), ARL (terț susținător Strabag și sucontractant IRB Electro), Societatea de Construcții Napoca-Imob Lux Construct (cu terț susținător Impresa Ferera SNC Di Angela&Rosella Ferrara), Viarom Construct-Nord Conforest (cu subcontractant Ianus), Sut Carpați cu Sjles-Sjles-Elecro Construct (cu subcontractant Estate Global Safe si terț susținător Eurovia), asocierea Diferit-Boccardo Entreprise (cu subcontractant Energobit), Kiat Group Construct (cu subcontractanți Energobit, Revivo, BMT Trans Construct).

 

Se caută și primii locatari de afaceri de pe Deal

Firma primăriei care administrează viitoarele spații de afaceri, încă în șantier, de pe Dealul Lomb, caută primele zece start-up-uri care să creascăîn incubatorul de afaceri proiectat aici, după cum au anunțat reprezentanții societății în urmă cu doar câteva zile. De altfel, termenele de finalizare pentru lucrările la CREIC și TEAM se apropie – acestea ar urma să fie finalizate în mai, respectiv în iulie. La data finalizării centrelor, societatea-administrator mizează pe un grad de ocupare general de 40-60%, spune acum Alexandru Coroian, directorul general al Cluj Innovation Park, compania creată de municipalitatea clujeană. Cele două proiecte sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Tot aici, în locul planurilor de cartier se trasează acum planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de mai bine de doi ani. Deocamdată însă, șantierele sunt în derulare doar pentru cele două structuri demarate de primărie, cu finanțare europeană.

 

Ce e Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC)

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative. Spațiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferințe și întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producție cinematografică); trei birouri de producție media; spații tehnice; un amfiteatru verde și o platformă cu gazon circulabil; spații exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior și 125 la subsol).

Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, sunt realizate de asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering și au ca termen de finalizare 31 mai 2015. Valoarea totală a proiectului este de 58.398.210,63 de lei, din care 21.997.696,94 de lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată.

  • Suprafață: 73.365 mp;
  • Suprafață utilă: 13.265 mp;
  • Arie construită: 5.165 mp, din care:
  • Birouri: 2.230,93 mp
  • Ateliere de creație: 966,07 mp
  • Studio de film (hală de producție cinematografică): 600 mp
  • Spații multifuncționale: 1.056,55 mp 

     

     

    Ce e Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM)

     

    Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate (greenfield land).

    Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, sunt realizate de asocierea TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL și au ca termen de finalizare 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 37.436.728,18 lei, din care 17.299.055,86 de lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă solicitată.

    • Suprafață totală: 106.786 mp

    • Suprafață utilă: 4.840,28 mp, din care:

    • Clădire de birouri și zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
    • Cinci hale pentru microproducție: 1.538,45 mp

    • Arie construită: 3.788,4 mp

    • Suprafață pentru platforme: 4.710 mp

     

Sursa foto: Emil Boc, pagina oficială

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.