Închide

Cum se îngrijesc arhitecții de la județ de muncitorii vietnamezi care vin să muncească în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 03, 2020 0 943

Un proiect pentru extinderea unei hale de producție de la Bonțida, de lângă parcul industrial al Județului, Tetarom III a fost prilej pentru arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului să se revolte împotriva practicii firmelor din sectorul producției industriale de a-și trata prost angajații. Acestea preferă să aducă muncitori din Vietnam pe care să îi cazeze în containere la locul de muncă iar acest tip de abordare s-a transferat asupra tuturor muncitorilor.

Altaforma SRL-D prin arhitecta Ioana Cristina Sin a cerut avizul Comisie de Urbanism a Județului la ședința din luna februarie pentru modificarea unei documentații de urbanism deja aprobate pentru amanajarea unei hale de producție la Bonțida. Beneficiarul Wincon dorește să mai facă o hală de producție de elemente prefabricate din beton armat pretensionat, dar și un cămin pentru cazarea muncitorilor care vor lucra în viitoarea hală.

„Beneficiarul are un teren de 2,8 hectare și vrea să mai facă o hală dar și un cămin unde să fie cazați 50 de muncitori. Avem 84 de locuri de parcare asigurate în incintă”, au spus proiectanții.

Arhitecții au cerut detalii cu privire la eventualele funcțiuni prevăzute pentru angajați, cum ar fi sala de mese, spațiile unde să iasă sau alte funcțiuni recreative.

„E o facilitate pentru cei din Vietnam”, au opinat cei din comisie.

„E un cămin unde vor fi cazați 5 zile pe săptămână muncitori din Maramureș, Bistrița și alte județe limitrofe. Nu va fi pentru cei din Vietnam. Muncesc, mânâncă și dorm, 5 zile pe săptămână și apoi, la finalul de săptămână merg acasă”, a arătat arhitecta Sin.

Arhitectul Marcel Crișan din comisia de urbanism a apreciat că nici muncitorii din coloniile de la barajele edificate în comunism nu erau tratați așa. „Locuiau mult mai departe de hale, aveau intimitate și confort”, a apreciat arhitectul.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, s-a interesat asupra a ceea vor face muncitorii începând cu ora 17.00 când se presupune că vor termina. „Nu există spațiu verde, nici o altă zonă unde să își petreacă aceștia timpul liber”, a apreciat Salanță.

Arhitectul Marcel Vancea, membru în comisie, a apreciat că toate spațiile verzi ar trebuie redimensionate încât să corespundă întregii platforme industriale de acolo.

„La partea de industrie nu este nicio problemă, însă pentru locuire aceasta trebuie să aibă o parte dedicată, cu tot ce înseamnă facilități pentru o astfel de funcțiune”, au mai apreciat cei din Comisie.

Investia Wincon e aproape de parcul Tetarom III al Județului Cluj și în zonă mai există încă trei alte investiții industriale pentru care, la fel, se dorește și parte de locuire.

„Ar trebuie corelate aceste documentații de urbanism în așa fel încât să rezulte o parte dedicată pentru locuire care să preia muncitorii care vor lucra în  viitoarele hale”, a mai recomandat Comisia de Urbanism a Județului.

În final, arhitectul șef a acceptat hala nouă, însă căminul pentru angajați a primit aviz negativ.

Citiți și:

La Gilău stăpânii își păzesc câinii, nu câinii pe stăpâni: „Mi-au mâncat vietnamezii șase căței într-un an. Au dispărut și alții de aici”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.