Închide

Cum se dezvoltă orașul în partea de nord, în fosta livadă Steluța/Proprietarii țin de un metru de teren, Primăria vrea drumuri cu trotuare

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 25, 2023 3 1063

Un proiect urbanistic pentru construirea de locuințe unifamiliale pe amplasamentul fostei livezi Steluța a fost prilej de contre între oficialii Primăriei și proprietarii privați parte din dezvoltare, la ultima ședință online a comisiei de urbanism a Primăriei din 20 septembrie. Proiectul, deși avizat din principiu la o altă ședință din luna aprilie, a revenit după ce proprietarii n-au fost de acord cu condițiile impuse de administrația locală privind profilul circulațiilor propuse pentru a deservi viitoarele case.

 

Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ) parcelare și construire locuințe cu regim redus de înălțime strada Mediaș latura nordica,întocmit de Zeya Design Studio, pe un teren de peste 7300 de metri pătrați, situat în partea de nord a orașului (și în sud-ul cartierului Iris),  între strada Mediaș, strada Reghin și o nouă creată stradă, numită Beclean, se dorește construirea de locuințe individuale. Mai precis a zece case, pe ampasamentul studiat existând deja două case construite, cu acte. Regimul de înălţime nu poate depăşi una dintre următoarele configuraţii: (S)+P+1+M, (S)+P+1+R, D+P+M, D+P+R (S – subsol, D – demisol, P – parter, M – mansardă, R – nivel retras)cu una dintre laturile lungi situată de-a lungul străzii Mediaș, iar cea de-a doua pe o stradă nou înființată, denumită strada Beclean.

Adică, o volumetrie simulată de proiectanți, cam așa:

Terenul are destinația de livadă și a făcut partedintr-un PUZ mai vechi, PUZ Steluța, aprobat cu HCL 376 din 2007, și în baza căruia unii proprietari și-au construit deja locuințe în zonă, cu autorizație de construire. „Pe baza certificatului de urbanism nr. 1394 din 04.05.2021, primăria Cluj-Napoca a permis realizarea unui nou PUZ etapizat, întrucât în momentul de față nu toți proprietarii din zona PUZ Steluța mai doresc sau mai au nevoie de realizarea unei astfel de investiții. PUZ Steluța a fost considerat „expirat” după aprobarea noului PUG. PUZ-ul aprobat prin HCL 376 din 2007 a avut efecte parțiale, până la expirarea acestuia, și anume: realizarea unor străzi, racorduri la rețelele edilitare existente în zonă, construirea unor locuințe. În momentul de față se dorește continuarea acestei dezvoltări,
preluând documentația veche și reactualizând-o printr-un nou PUZ. Ca potențial de dezvoltare, zona este una cu funcţiune rezidenţială de densitate mică (predominant locuinţe unifamiliale de divese tipuri – izolate, cuplate, înşiruite, covor – grupate tipologic în teritoriu), cu o structură urbană coerentă, rezultat al aplicării procedurii de urbanizare care să reglementeze terenurile libere. Se impune reparcelare și constituirea obiectivelor de utilitate publică aferente tramei stradale și infrastructurii edilitare de interes local”, explică proiectanții în partea scrisă a PUZ-ului.

Deși, la o altă ședință din luna aprilie Primăria a acceptat proiectul cu unele condiții – strada nou creată, Beclean, să aibă un profil de 9 metri (7 metri de stradă și 2 metri pentru trotuare) și 8 metri pentru strada Mediaș 6 pentru stradă și 2 metri pentru trotuare), având în vedere că există deja edificate construcții, proiectul a revenit la urbanism.

Proiectanta, arhitecta Andreea Ciobanu, a arătat că beneficiarii sunt nemulțumiți de condițiile cerute de Primăriei privind lățimea circulațiilor. Mai mult, în ședință au intervenit și proprietari din cadrul PUZ-ului care au arătat că profilul de 9 metri impus pentru artera nouă din zonă este o prostie inventată de cineva pentru ca oamenii să poată parca pe trotuare. „Nu văd rostul metrului în plus. Nu vreau să cedez eu teren pentru unul care să se frece de geamul meu și să circule pe o stradă mai lată. Poate o dată în viață o să merg pe trotuarul acesta pe care îl cereți. În rest, este clar că o să circul cu mașina, așa cum o să o facă toți din zonă”, a arătat unul dintre intervenienți.

Proiectanții aratau că, potrivit condițiilor din Avizul de oportunitate nr. 205 din 30.12.2021, străzile adiacente zonei studiate, vor avea următoarele profile: de 10m pentru strada Reghin și profile de 8m lățime pentru strada Mediaș și strada nou-înființată pe latura de nord a parcelelor, strada Beclean.

De cealaltă parte, oficialii Primăriei, arhitectul șef Daniel Pop dar și viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce ședințele de urbanism atunci când primarul Emil Boc este ieșit sau are alte obligații, au arătat că proiectul va fi avizat, doar dacă noua arteră va fi configurată la profil de 9 metri, cu trotuare. „Noi trebuie să avem grijă cum se dezvoltă orașul. Dacă vă încăpățânați să nu respectați cerințele cred că avem principii diferite față de dezvoltarea orașului și nu putem merge mai departe”, le-a replicat Dan Tarcea, proprietarilor din PUZ.

 

((PUZ) parcelare și construire locuințe cu regim redus de înălțime strada Mediaș latura)/www.primariaclujnapoca.ro

 

 

 

 

3 comentarii

  1. O comisie de urbanism responsabilă de dezvoltarea sustenabilă a unui oraș ar fi terminat orice discuție vizând acest PUZ de la folosința terenului, citez: ”terenul are destinația livadă…”

    • unde vezi tu livada acolo? oamenii aia au primit parcele acolo de la primarie in schimbul unor proprietati ce ar fi trebuit restituite in centrul orasului de multe ori. Vorbesti sa te aflii in treaba.

Scrie un comentariu