Închide

Cum s-au duelat cu pistolul Iuliu Maniu și Amos Frâncu, la Cluj

Istorie by Actual de Cluj - ian. 04, 2020 1 733

Foarte puţin se ştie despre faptul că marele Iuliu Maniu şi importantul de atunci Amos Frâncu s-au duelat, în urmă cu aproape 120 de ani, în zona extravilană a Clujului de atunci, acum în zona locuită a oraşului. Ei s-au duelat cu pistoalele şi, se pare, chiar s-au rănit reciproc, după cum relatează portalcj.ro.

Pentru duelul cu pricina, ei şi martorii au încheiat un „Protocol luat în afacerea de onoare ivită”, la care, printre alţii, martor a fost şi Alexandru Bohăţel. Duelul a avut loc pe 9 septembrie 1901.

În documentele din imagini, Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au convenit, sub semnăturile lor şi ale martorilor, toate detaliile duelului cu pistolul. A fost un eveniment care putea să schimbe chiar istoria României. ”Bunicul lui Amos Frâncu a fost tribun în armata lui Avram Iancu. Disputele dintre Iuliu Maniu şi Amos Frâncu au fost pe baze politice. Existau două doctrine în Partidul Naţional Român. Doctrina activistă, de participare activă în Parlamentul Ungariei de la Budapesta a deputaţilor români, şi doctrina pasivistă a Partidului Naţional Român, care milita pentru neparticiparea la viaţa politică din Austro-Ungaria. Unii din cadrul PNR erau activiştii, ceilalţi erau pasiviştii. Probabil acesta a fost motivul. Amândoi erau în PNR”, a explicat, pentru portalcj.ro, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Un comentariu

  1. Fratilor, Alexandru Bohăţel a murit pe 18 ianuarie 1897. Nu avea cum sa fie 4 ani mai tarziu la duelul din 1901 dintr Maniu si Francu. Ce naiba!!!

Scrie un comentariu

Articole similare