Închide

Cum s-a lucrat la comisia de urbanism a Primăriei într-o ședință dedicată doar proiectelor mici

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 21, 2021 0 1055

O ordine de zi cu 7 proiecte pentru construirea de locuințe individuale unifamiliale sau colective mici a fost epuizată de comisia de urbanism a Primăriei într-o ședință online în mai puțin de o oră. Majoritatea proiectelor au primit undă verde să meargă mai departe pe traseul spre autorizate.

 

Ședința dedicată „doar caselor” a avut loc în 16 septembrie și a fost deschisă de primarul Emil Boc care mai apoi s-a retras și l-a lăsat pe arhitectul șef să conducă „ostilitățile”. Ordinea de zi a inclus 7 proiecte pentru construirea unor case unifamiliale sau a unor locuințe semicolective cu două unități locative în mai multe cartiere din Cluj-Napoca. Ședința s-a terminat în mai puțin de o oră.

Două proiecte care aparțineau biroului Arhimar și biroului arhitectului Sorin Scripcariu au revenit în comisie, cu toate că aveau deja hotărâri de Consiliu Local favorabile, având în vedere că proprietarii au dorit să modifice Planurile Urbanistice Zonale aprobate inițial. Pentru locuința de pe strada Laterală nr.6 A, beneficiarii s-au răzgândit și au dorit o casă cu volumul diminuat față de primul proiect, după cum a explicat arhitectul Valentin Moldovan. Arhitectul Adrian Iancu, susținut de colegul Sorin Scripcariu din comisie, a recomandat proiectanților să asigure pe latura de nord o distanță mai mare decât cea de aproximativ 1 metru propusă de proiectanți. În cazul ceiluilalt proiect din Mănăștur, de pe strada Dimitrie Gusti, în calitate de proiectant, Scripcariu a explicat că beneficiairi vor să renunțe la funcțiunea de servicii propusă inițial la parterul unei consturcții cu P+1+M pe o parcelă de peste 690 de metri pătrați și doresc doar o construcție P+1 (cu două unități locative). Ambele proiecte au fost acceptate.

(casa simulată pe strada Laterală 6A de Arhimar)

Un proiect a aparținut biroului SQMA a arhitectului Cristian Urcan, membru în comisie. Urcan a anunțat că se abține de la dezbateri în comisie, după ce la o ședință precedentă arhitectul Adrian Iancu i-a făcut observația cu pricina privind practica din comisie. Proiectul a fost prezentat de arhitecta Ioana Man. Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea a unei locuințe cu două unități locative cu regim de înălțime parter și etaj pe o parcelă de peste 800 metri pătrați pe strada Măceșului 64A pentru beneficiarul Roșca Florin a fost criticat de arhitectul șef al municipiului Danil Pop deoarece viitoarele locuințe sunt deservite doar de o alee de 4 metri. Chiar dacă arhitectul Voicu Bozac din comisie a arătat că legea permite ca în cazul aleilor de 25 de metri care deservesc locuințe să existe un singur fir de circulație de 3,5 metri cu loc de întoarcere, comisia a fost de neînduplecat și a cerut proiectanților să se decidă, fie asigură o alee de 6 metri și fac două unități locative pe parcelă, fie optează pentru o singură casă și asigură supralărgirea drumului în dreptul parcelei, renunțând la locuința propusă în partea posterioară. Un argument a fost legat de faptul că pe strada Măceșului există preponderent locuințe unifamiliale pe parcele generoase.

(ilustare proiect locuințe Măceșului 64A)

Un alt proiect pentru amenajarea a două locuințe unifamiliale pe o parcelă de peste 1000 de mp de pe starda Becaș nr.16 propus de arhitectul Florin Pavel Simon și de biroul Codproiect a fost întors din drum deoarce proiectanții au amplasat un garaj pe limita de proprietate pentru locuința de pe partea posterioară a parcelei.

(simulare case Becaș nr.16)

Un alt proiect pentru construirea pe strada Oașului 369A a unei locuințe semicolective cu parter și etaj pe o parcelă de peste 500 de metri pătrați care aparținea biroului  Linie Punct și a fost susținut de arhitectul Emilian Gavrilă a primit critici pentru soluția de cuplare a locuințelor propusă având în vedere că proiectanții au lăsat o distanță de la etaj 1 între cele două locuințe. „Porumbeii sunt perfect de acord cu această soluție”, a apreciat arhitectul Adrian Iancu din comisie. Proiectanții au mai primit observații să îndeplinească formalitățile în așa fel încât beneficiarul să aibă cotă parte din drumul privat de acces la viitoarele locuințe dar și să realizeze dezmebrările necesare lărgirii căii de acces și să le comaseze la topograficul acestuia.

Un alt proiect de pe strada Nicolae Mărgineanu pentru construirea unei locuințe unifamiliale pe o parcelă de întocmit de Ermethic Design și susținut de arhitectul Florin Popescu a fost aprobat fără nicio observație din partea comisiei de urbanism.

Arhitectul Călin Spânu a readus în atenția comisiei un proiect pentru construirea a două locuințe pe o parcelă de pe strada Octav Băncilă pentru care deja s-a primit recomandarea la o ședință precedentă să renunțe la una dintre acestea întrucât parcela de peste 500 mp nu ar permite două construcții, după cum a explicat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Spînu junior s-a arătat de acord cu observațiile însă a arătat că tema de proiectare trasată de beneficiar pentru parcela de pe strada Octav Băncilă 24 A cerea o locuință cu două unități locative. Arhitectul Adrian Iancu dar și arhitectul șef i-a recomandat să găsească o altă abordare pentru amplasarea construcțiilor pe parcelă și să le diminueze volumulul, în cazul în care beneficiarul vrea două locuințe. Mai mult, Pop i-a atras atenția că în acest mod în care tot repropune soluția cu două case masive va ajunge la un an pentru autorizarea unei case.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu