Închide

Cinema Arta se redeschide în această săptămână, cu filmul proiectat la inaugurarea sa din 1913

Actualitate by Kristina Reştea - sept. 21, 2021 1 574

Cinematograful ARTA, închis câțiva ani pentru renovări, dar și în lunile de pandemie, se redeschide în această săptămână și începe proiecțiile, anunță operatorii.

Spațiul a trecut prin lucrări de amenajare și se deschide cu un Cine-concert- Studentul din Praga, în 23 septembrie. Este vorba despre filmul proiectat în anul 1913 la deschiderea Cinematografului ARTA. „În procesul de renovare am dorit să respectăm memoria locului și să păstrăm cât mai multe dintre elementele vechi și originale ale spațiului îmbinate cu elemente contemporane. În acest spirit, Studentul din Praga, revine la ARTA, de data aceasta într-un format contemporan în cadrul unui eveniment special: acompaniat de muzica originală realizată de CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru filmele mute, și de cunoscuta „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor, care va citi fragmente din Noaptea de decembrie de Alfred de Musset”, au transmis operatorii Arta.

Studentul din Praga, cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, este un thriller german realizat în anul 1913, în Germania cu puțin timp înaintea declanșării Primului Război Mondial. Scenariul se bazează pe trei surse literare: povestirea William Wilson de Edgar Allan Poe, poezia Nuit de décembre de Alfred de Musset şi piesa Faust de Johann Wolfgang von Goethe. Pelicula este un cumul de premiere, precizează reprezentanții Arta: primul film independent, primul film de autor, primul film de artă şi primul thriller din istoria cinematografului.

Cinematograful are program afișat pentru următoarea săptămână, cu 12 titluri de filme.

Istorie de peste 100 de ani

În data de 30 octombrie 1913, s-a deschis Cinematograful Universității, cu 400 de locuri, în incinta palatului Sebestyén. Încă de la deschiderea cinematografului, denumit Select şi devenit ulterior ARTA, erau proiectate filmele de succes ale perioadei: în 1925 a fost proiectat Phantomul lui Murnau, iar în 1926 The Kid, primul lungmetraj al lui Chaplin. Producătorul de film Janovics Jeno, cel care a transformat Clujul în platou de filmare, a fost printre primii administratori ai cinematografului.

 Cinematograful a fost închis în urmă cu câțiva ani, după ce spațiul a fost retrocedat proprietarilor de drept ai clădirii, iar RADEF Româniafilm s-a retras din administrare; între timp, locul a mai găzduit o serie de evenimente, inclusiv conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii, dar și proiecții de filme. Proprietarii au gândit noul Arta ca „spațiu independent pentru film și cultură”.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare