Închide

Șef de comisiei de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, trimis în judecată după ce ar fi măsluit un concurs de angajare pe mii de euro

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 16, 2017 0 737

Adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Jandarmi din Cluj și președinte al unei comisii de angajare a fost trimis ieri în judecată de procurorii DNA, după ce aceștia l-au acuzat de corupție. Un alt jandarm a fost și el trimis în judecată în același dosar.

E vorba de colonelul în retragere Ioan Doru Popescu, la data faptelor adjunct al Inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj și președinte al comisiei de concurs pentru angajare, și respectiv de militarul Vasile Bojan, acuzat de dare de mită.

Popescu e acuzat de două infracțiuni de luare de mită în formă continuată și două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații – de această din urmă infracțiune e acuzat și Bojan, mai exact de complicitate la folosirea acestor informații.

În același dosar a fost trimisă în judecată în stare de libertate și Raluca Bojan, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Amintim, procurorii acuză că după publicarea unui anunț de scoatere la concurs a 14 posturi vacante de la Inspectoratul Județean de Jandarmi din Cluj doi candidați ar fi dat, la cererea președintelui comisiei de concurs Popescu, sume substanțiale de bani ca pe două posturi să fie angajate fratele și respectiv fiica lor.

Iată ce spun procurorii: „la data de 23 septembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a publicat un anunț privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofițer, cu recrutarea personalului din sursă externă, din care două posturi de subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic. Președinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofițer administrativ principal a fost inculpatul col. Popescu Ioan Doru.  Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanțelor fizice, ce a fost susținută la data de 21.10 2016, și o probă scrisă, constând în test scris tip grilă, ce a fost susținută la sediul I.J.J. Cluj la data de 24.10.2016. Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi în cadrul I.J.J. Cluj, l-au abordat pe inculpatul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului șef al IJJ Cluj și președinte al comisiei de concurs, și l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ. Candidații menționați sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi.

În aceeași perioadă și în contextul menționat mai sus, inculpatul Popescu Ioan Doru a pretins și primit de la inculpații Chiorean Daniel Gheorghe și Bojan Vasile sumele de 1.000 de euro respectiv 2.000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă.
La data de 23.10.2016, cu o zi înainte de susținerea testării scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru a pus la dispoziția suspectului Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatului Bojan Vasile cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia l-au susținut la data de 24.10.2016 la sediul I.J.J. Cluj.
În urma susținerii testării scrise, cei doi candidați au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obținut nota 10.00 și au fost în cele din urmă declarați admiși, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ în cadrul acestei unități”.

Daniel Chiorean și-a recunoscut vinovăția în acest caz, a acceptat încadrarea juridică și a primit astfel un an și nouă luni de închisoare cu suspendare, și muncă în folosul comunității pentru 60 de zile.

Mașina lui Popescu a fost pusă sub sechestru judiciar iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii militari au mai propus anularea concursului susținut de către candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia și desființarea tuturor înscrisurilor întocmite de către reprezentanții Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj cu ocazia susținerii probei scrise de către cei doi candidați.

Pentru alți doi inculpați – Mihai Budelecan și Felician Chiorean, procurorii militari au dispus soluția clasării și respectiv a renunțării la urmărire penală.

Citește și:

Corupție la Inspectoratul de Jandarmi Cluj: adjunctul comandantului primea șpagă ca să aranjeze concursuri de angajare

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare