Închide

Cum s-a deschis Muzeul de Artă din Cluj, într-un castel, în urmă cu 70 de ani

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 13, 2024 0 139

Un articol publicat de ziarul Făclia în 1959 arată cum s-a deschis Muzeul de Artă din Cluj în clădirea palatului Banffy, în 1959 cu o festivitate la care au participat greii PCR.

”Sălile de expoziție oglindesc dezvoltarea artei noastre de la feudalism până în zilele de azi, conținând numeroase lucrări de valoare ce reprezintă arta plastică românească și a minorităților naționale”, arată reportajul. Muzeul cuprindea în cele 23 de încăperi aproximativ cinci sute de exponate – artă decorativă din epoca feudală începând cu secolul al XII-lea (sic-n.red.), lucrări de valoare din secolul XVIII st XIX ale pictorilor români Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, lucrări ale pictorilor Iser, Steriade, Ressu, Jalea, ale lui Barabás Miklos, Siko Miklos, Székely Bertalan etc.”.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost înființat în anul 1951, iar prima expoziție permanentă a fost deschisă în clădirea Reduta de pe strada Memorandumului, actualul sediu al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Primul director a fost Ditrói Ervin, istoric de artă, critic de artă și om de cultură. Primii ani în funcția de director al muzeului vor fi foarte dificili, fapt recunoscut și de Ditrói într-un reportaj documentar unde menționează lipsa personalului calificat pus la dispoziție, respectiv a materialelor și consumabilelor necesare organizării expozițiilor. În perioada 1950-1967, în calitate de director, reușește mutarea muzeului din clădirea Reduta în câteva încăperi ale Palatului Bánffy. După nenumărate intervenții în fața autorităților locale, obține pentru muzeu aproape întreaga clădire din Piața Unirii. În 1967 a fost înlăturat de la conducerea instituției și numit director adjunct al Școlii Populare de Artă. După pensionare decide să emigreze în Israel unde a decedat în 2009.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare