Închide

Cum ne afectează pandemia COVID-19 sănătatea psihică? Inițiativa unui medic psihiatru clujean

ActualitateEducaţieSănătate by Actual de Cluj - mai 09, 2020 0 1912

Un medic psihiatru din Cluj-Napoca realizează un studiu internațional prin care vrea să arate care este impactul pandemiei Covid-19 asupra sănătății psihice în rândul publicului, dar și să identifice factori care pot împiedica apariția tulburărilor anxioase.

Sebastian Armean, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și medic specialist psihiatru la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, a inițiat un studiu internațional despre impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății psihice în rândul publicului larg și în rândul personalului expus riscului crescut de contaminare (lucrători din MS, MAI, MApN).

Programul „COVID-19 PsyImpact & PsySafe Program” a fost elaborat împreună cu o echipă din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, dar și cu ajutorul unor colaboratori externi. „În 11 martie 2020, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat boala produsă de noul coronavirus, COVID-19, pandemie. Acum, sănătatea psihică poate fi afectată prin teama de infecție, măsurile de autoizolare și carantină. Atât personalul expus riscului crescut de contaminare, cât și populația generală se pot confrunta cu emoții negative”, își motivează medicul demersul. Studiul se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Tulburări de adaptare, anxietate și depresie

Sebastian Armean explică că situația actuală poate duce la apariția mai multor afecțiuni, dar până în prezent nu se poate spune cu exactitate cum va fi afectată populația. „Din experiența altor întâmplări de acest gen, dar niciuna similară sau identică celei pe care o trăim, probabil vor exista tulburări de adaptare, de anxietate, tulburări de stres post-traumatic, depresie. Cam aceasta ar fi o direcție posibilă, dar nu avem încă suficiente informații exacte. Când va fi declarat vârful pandemiei în România vom aplica chestionarul următor, ceea ce ne va ajuta să cunoaștem și aceste date”, a declarat medicul pentru actualdecluj.ro, menționând că aceasta este doar prima etapă a studiului.

Cine este Sebastian Armean?

Sebastian Armean a absolvit în 2009 Facultatea de Medicină din cadrul aceleiași universități ca șef de promoție. În 2013 a obținut titlul științific de Doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Este licențiat în Drept la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea clinică și didactică, este preocupat de modalități noi de predare și învățare, integrarea tehnicii și aparaturii moderne în procesul educațional, precum și de dezvoltarea și eficientizarea stilului personal de învățare.

Chestionarul COVID-19 PsyImpact și PsySafe Program poate fi completat atât în limba română, cât și limbile maghiară, engleză și italiană:

CHESTIONAR RO 

CHESTIONAR EN

CHESTIONAR IT

CHESTIONAR HUN

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu