Închide

Cum l-a sedus primarul Boc pe Seplecan cu gunoiul Clujului

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 18, 2014 1 294

Primaria Cluj Napoca încearcă de ceva timp să scape de groapa de gunoi de la Pata Rât, având în vedere amenzile pe care le risca din pricina neconformităților descoperite de Garda de Mediu. Suprafața pentru depozitare a fost extinsă în mod necorespunzător și fără nici un soi de autorizație din partea Gărzii de Mediu, iar cantitățile de deșeuri s-au mărit excesiv în utlimii doi ani. Consiliul Județean a tot refuzat să ia în primire această groapă, fără a avea certitudinea că municipalitatea își va asuma o parte din cheltuielile pentru închidere și ecologizarea ei. Numai că primarul Emil Boc a profitat de instabilitatea instalată la nivelul conducerii administrației județene și a reușit să debaraseze complet de groapa de la Pata Rât.

Mihai Seplecan – reprezentantul PNL care a ocupat președinția administrației județene pentru cinci zile – s-a lăsat sedus de ideea apariției sale  în compania primarului Emil Boc. Seplecan a semnat toate actele propuse de Emil Boc, fără să-i pese că a preluat pentru Consiliul Județean o groapă de gunoi pentru care nu s-a asigurat până în prezent nici măcar paza. Conform ultimului raport lansat de Garda de Mediu (emis în 29.07.2014), groapa de gunoi de la Pata Rât n-a fost nici până astăzi împrejmuită, câinii și porcii își fac în continuare veacul prin gunoi și nu există nici un indiciu că s-ar fi făcut vreun demers pentru restricționarea accesului pe amplasament. Consiliul Județean avea sarcina de a închide și de a ecologiza acest amplasament, însă, Primăria, în calitate de proprietar, avea obligația de a-și asuma neconformitățile descoperite de Garda de Mediu.

De altfel, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, a explicat că Primăriei i s-a trimis o notificare încă de la finele anului trecut prin care i s-a cerut să remedieze neconformitățile semnalate de Garda de Mediu, înainte ca acest obiectiv să intre în custodia Consiliului Județean. „Urma să preluăm groapa de la Pata Rât după ce aveam o situația clară a cantităților de gunoi depozitate ilegal în zonă. Pe de altă parte, firesc era să preluăm această groapă după ce am fi încheiat licitația de atribuire a lucrărilor de ecologizare. Firma care câștiga licitația s-ar fi ocupat direct de gestionarea ei. Or, suntem puși în fața unei situații absolut ciudate. Ne-am trezit cu Pata Rât în posesie  fără să dispunem de o entitate care să o și gestioneze. În prezent, la groapa de gunoi nu există nici un fel de pază, nimic, porcii și câinii circulă nestingheriți, oricine poate intra oricum și oricând”, a comentat Oleleu.

Problema cea mai mare o reprezintă costurile prevăzute pentru lucrările de ecologizare a gropii Pata Rât, având în vedere că deșeurile depozitate suplimentar în ultimii doi ani au modificat valorile din proiectul inițial. Cu alte cuvinte,  Primăria avea sarcina de a-și asuma o parte din aceste cheltuieli, mai ales că dispune de un buget de trei ori mai mare decât al Consiliului Județean.

Recunoscător primarului Emil Boc că l-a scos în fața presei, Seplecan a reușit să salveze Primăria de la toate aceste responsabilități. Dacă Hotărârea prin care Seplecan a fost numit la șefia Consiliului Județean nu va fi anulată de instanța Contenciosului Administrativ, actul privind transferul gropii de la Pata Rât va rămâne perfect valid. Conducerea Consiliului Județean va rămâne cu obligația de soluționa toate problemele pe care Primăria nu le-a rezolvat cu această groapă de gunoi, și de a da socoteală în fața Gărzii de Mediu. Dacă, în schimb, instanța decide că lui Seplecan i s-au atribuit pe nedrept atribuții de președinte, dând câștig de cauză Prefecturii, se poat spune că primarul Emil Boc a ieșit degeaba să defileze în public cu Seplecan, groapa de gunoi ăi va reveni în custodia sa, cum  fost  până în prezent.

 

 

 • author photo two

  Cosmina Fernoaga

  Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

  Un comentariu

  1. Rade lumea de Caracal ? Clujul este mult peste Caracal ! Un primar care rezolva problemele pasandu-le altora si un presedinte de consiliu judetean impotent fizic si intelectual !

  Scrie un comentariu