Închide

Cum justifică Boc suspendarea licitației pentru metroul din Cluj și costurile prea mici estimate pentru realizarea acestuia: „Nu noi am adus războiul, nu noi am provocat creșterea materialelor de construcție”

Actual de ClujActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 22, 2022 1 510

Primarul Emil Boc a venit în fața Consiliului Local cu trei adrese venite de la mari firme care au realizat „18 proiecte de magistrale de metrou pe 4 continente” prin care a ținut să explice consilierilor de ce s-a suspendat licitația pentru metroul din Cluj. Boc a arătat că respectivele companii au arătat metroul din Cluj nu se poate realiza cu cei 1,3 miliarde de euro, la cât a fost evaluată realizarea acestuia de către proiectanții angajați de Primărie să facă studiul de fezabilitate. Aceasta, a arătat Boc, având în vedere creșterea prețurilor materialelor de construcție generate de războiul din Ucraina.

„Am luat decizia să suspendăm procedura de achiziție până actualizăm indicatorii tehnico-economici. Operațiunea e necesară până actualizăm costurile de realizare a metroului, având în vedere că, în ultima vreme și în ultimele luni, prețurile au crescut accelerat. Și se pune întrebarea de ce am luat decizia astăzi? Pentru că în ultimele patru zile am primit trei scrisori, le am aici în față, dar nu pot să le prezint numele până la finalizarea licitației, de la firme care au realizat 19 proiecte de metrou pe 4 continente și care ne-au informat că ar fi dorit să participe la această licitație dar din nefericire, datorită prețului aprobat anul trecut și creșterii prețurilor de anul acesta, nu pot participa la licitație. În această situație aveam două alternative. Să mergem către anularea licitației care aducea cel puțin 6 luni de întârziere și, a doua, cu acceptul Ministerului Transporturilor, am decis să suspendăm temporar licitația până la actualizarea indicatorilor tehnico-economici. În următoarea perioadă, vom proceda la actualizarea indicatorilor tehnico economici, la a stabili exact valoarea de piață pentru realizarea metroului, urmând să fie aprobați prin Hotărâre de Guvern, după care vom continuăm licitația, urmând să anunțăm termenele pentru depunerea ofertelor. În concluzie decizia este benefică și ne menține în planul de finanțare prin PNRR a metroului”, a explicat primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 22 august.

Oficialul a mai arătat că „nu noi am adus războiul, nu noi am provocat creșterea materialelor de construcție” dar și că Primăria a sperat „până în ultimul moment că nu ni se va solicita majorarea” însă a preferat să ia „cea mai bună decizie pentru realizarea proiectului metroului din Cluj.

Vezi și: Primăria a suspendat licitația pentru metrou. Magistrala din Cluj nu se poate realiza cu 1,3 miliarde de euro la cât a fost estimată realizarea acestuia

sursă foto: captură Primăria Cluj – Boc arătând adresele primite de la marile companii care au făcut metrouri în toată lumea și care au arătat că metroul din Cluj a fost subevaluat

Scrie un comentariu